Valentin Naumescu | Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă (Revista presei)
-
07 Mai 2021 09:42
Revista presei - 7 mai 2021.
Cine dezbină societatea?, este titlul unui editorial publicat de Agenția de presă IPN. Autorul observă că din păcate, în Republica Moldova există forțe politice care, volens nolens, prin acțiunile lor, învrăjbesc cetățenii și contribuie la scindarea societății. Printre forțele menționate se evidențiază Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), care a anunțat acum câteva luni că “va insista ca pe 8 mai să fie sărbătorită Ziua Europei, iar pe 9 mai – doar ziua Victoriei”. Autorul atenționează că cei care invocă memoria istorică ar trebui să accepte că aceasta e valoroasă doar dacă este restabilită integral, fără trunchieri. Această abordare i-ar ajuta să înțeleagă de ce 9 mai a fost aleasă drept Ziua Europei. E simplu – capitularea Germanii naziste a pus începutul Europei unite”.
„Dacă privim în viitor, atunci trebuie să avem grijă de identitatea noastră ca să fie curățată de spoiala propagandistică. În acest sens, este important să sărbătorim la 9 mai Ziua Europei, a acelei Europe, care a decis să fie unită și în care dorim să se integreze Republica Moldova”, concluzionează autorul.
Tot despre 9 mai scrie și Mircea Ciobanu în Gazeta de Chișinău, intitulându-și articolul „Despre roi și patrioți”. El observă că la începutul lunii mai pe tot spațiul ex-sovietic reîncep polemicile: Ziua Victoriei sau Ziua Europei? „Dacă e Ziua Victoriei, atunci cine sunt „învingătorii”? Dacă povestea cu „învinșii” e mai limpede, atunci de ce „învinșii” o duc bine, iar „învingătorii” trăiesc în mizerie și… se mai războiesc și azi? Isteria războinică mai continuă să facă victime. Sindromul învingătorului generează o permanentă stare de război într-o epocă în care lumea caută căi de reconciliere”, concluzionează autorul.
Maia l-a învins definitiv pe Igor. Dar bătălia pentru direcția Republicii Moldova continuă, scrie Valentin Naumescu pentru contributors.ro și citat de deschide.md. „După ce a pierdut pe toate fronturile, adică și Președinția și Parlamentul, principalul agent politic al Moscovei la Chișinău, domnul Igor Dodon se teme că va fi abandonat de regimul Putin și schimbat cu alți agenți de influență, mai cool, mai credibili, mai convingători în abordarea electoratului din republică în următorii ani. Vremea lui a cam trecut”. Autorul atrage atenția asupra importanței alegerilor parlamentare, când se va determina ce partide vor intra în Parlament. El însă consideră că Opoziția la perspectiva europeană este alimentată strict de interesele strategice ale Rusiei și de campania de manipulare și ostilitate anti-occidentală întreținută de Moscova. Nu este o opoziție „naturală” (culturală), imuabilă, a unui segment al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de etnia lor.
Ziarul de Gardă publică o investigație despre un complex sportiv de 57 de milioane în satul fostului premier Pavel Filip. Jurnaliștii publicației dezvăluie că proiectul, promovat de Pavel Filip, dar și de către conducerea de atunci a raionului Strășeni, amplasat la marginea comunei Pănășești, satul de baștină al fostului premier, nu este însă funcțional și după doi ani de la promisiunea făcută de actualul președinte al Partidului Democrat, deși lucrările de construcție au fost finalizate cu un an mai devreme decât era planificat.
„Pentru construcția clădirii au fost cheltuiți 57 de milioane de lei, bani publici. Acum, agentul economic invocă lucrări suplimentare de circa 3,5 milioane de lei. Pentru că noua administrație a raionului declară că aceste lucrări nu sunt justificate și refuză să-i achite, agentul economic a decis să apeleze instanța de judecată”.