Valentin Naumescu, despre amenințările Ungariei privind blocarea deciziilor UE referitoare la Ucraina: Orice soluție este posibilă încă și se negociază intens
-
07 Decembrie 2023 16:07
Nu este o surpriză deloc faptul că Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare cu UE și că menționează implicit Ucraina și nu alt stat, a declarat Valentin Naumescu, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană ICDE România, la emisiunea „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova.
El a mai menționat nu se așteaptă „la o ședință ușoară a Consiliului European din 14-15 decembrie”. Totuși, este o perioadă de negocieri intense, mai sunt opt zile până atunci, timp în care se poate întâmpla aproape orice, susține Naumescu.
„În acestă fază în care ne aflăm, această, R. Moldova este la pachet cu Ucraina pentru că așa s-a făcut recomandarea de către Comisia Europeană. Este o recomandare de începere a negocierilor de aderare cu trei state, să nu uităm că este și Bosnia Herțegovina introdusă la propunerea Austriei, care este o mare avocată a integrării Balcanilor de Vest. (...) E mai complicat în opinia mea să treacă toate trei în această formă. Eu aș fi mai degrabă de un optimism rezervat față de Consiliul European din 14-15 decembrie. Pentru mine nu este o surpriză deloc faptul că Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare și că menționează implicit Ucraina și nu alt stat”, a mai menționat Valentin Naumescu, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană ICDE România.
„Jocul aici poape fi pe termen scurt, mediu și lung. (...) Nu mă aștept deloc la o ședință ușoară a Consiliului European din 14-15 decembrie. Totuși, este o perioadă de negocieri intense, mai sunt opt zile până atunci, timp în care se poate întâmpla aproape orice. Orice soluție este posibilă încă și se negociază intens. (...) Pe termen mediu, anii următori, eu cred că R. Moldova ar trebui să se decupleze de Ucraina. Acesta este defapt drumul cu cele mai mari șanse pentru R. Moldova. Personal, eu nu văd Ucraina în UE în următorii zece ani. Și nu este vorba aici doar de Ungaria. (...) Trebuie să fim lucizi și să înțelegem că există în spate un alt grup de țări care defapt gândesc cam la fel, dar care nu se exprimă pentru că deocamdată nu au poziții publice internaționale atât de clare. Însă ar exista reticențe cu siguranță la nivelul Slovaciei, Austriei, să vedem noul guvern al Olandei” a mai adăugat expertul din România