Valentin Eșanu cere tragerea la răspundere a celor care i-au fabricat dosarele. Reacția Procuraturei Generale

  • 28 Iunie 2021 16:50
Valentin Eșanu cere tragerea la răspundere a celor care i-au fabricat dosarele. Reacția Procuraturei Generale

La doi ani de la eliberarea din detenție și un an de la retragerea învinuirilor în dosarul care i-a fost intentat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, omul de afaceri Valentin Eșanu este hotărât să înainteze un demers la organele de drept pentru a cere pedepsirea penală a procurorilor, judecătorilor și angajaților MAI implicați în falsificarea dosarului. Procuratura Generală precizează că este deschisă pentru a recepționa acte de sesizare cu privire la infracțiuni comise la concret, de către fiecare în parte, urmând ca fiecare caz să fie cercetat și apreciat obiectiv, în limita cadrului legal.

Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Eșanu a declarat că au trecut doi ani de când a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13, însă până în acest moment nu a văzut și nu a simțit vreun pas concret în ceea ce ține de tragerea la răspundere a persoanelor implicate în fabricarea dosarelor în privința sa. Potrivit lui, a fost arestat el, dar și alte persoane angajate în compania sa. Fără temei. Valentin Eșanu spune că, pe parcursul a doi ani, a fost reținut și eliberat de trei ori. Era eliberat pentru un minut și la poarta penitenciarului iar îi erau puse cătușele, sub diferite pretexte.

Omul de afaceri susține că cei implicați în fabricarea dosarului în privința sa continuă să activeze în sistem, ba mai mult, unii dintre ei au fost decorați și promovați. Potrivit lui, o parte din ei figurează în dosare penale, însă chiar și așa continuă să-l atace prin diferite plângeri pentru a-l intimida, dar și pentru a face presiuni asupra unor martori cheie.

Valentin Eșanu a declarat că plângerea penală pentru tragerea la răspundere a celor implicați în fabricarea dosarelor urmează să fie definitivată și înaintată organelor de drept. În acest sens, el face apel și către celelalte persoane recunoscute ca victime ale dosarelor politice să se mobilizeze și să depună plângeri similare. Avocatul Eduard Rudenco a menționat că Valentin Eșanu, pe parcursul anilor 2013-2017, a fost foarte activ atât în politică, cât și în afaceri (în domeniul metalului feros). În momentul în care a ajuns concurent direct al companiei de stat „Metalferos”, a devenit ținta beneficiarilor finali ai afacerii de stat. Apărătorul precizează că Valentin Eșanu a făcut și declarații politice, criticând Partidul Democrat, dar și numindu-i direct pe cei implicați în furtul miliardului și în alte delapidări ale bunurilor de stat.

În 2017, i-a fost pornită o cauză penală pe două capete de acuzare – evaziune fiscală și spălare de bani. Eșanu a fost privat de libertate timp de doi ani. „Atât el, dar și alte șapte persoane care activau în compania sa, au fost reținuți doar din mofturile lui Plahotniuc și ale beneficiarilor. Au fost sechestrate averi, bunuri mobile și imobile. Procurorii înaintau demersuri pentru prelungirea arestului. Îmi pare rău că toate organele de drept au sfidat toate probele prezentate de colegii mei, avocații din cadrul urmării penale și instanța de judecată. Culmea tupeului a fost că înșiși cei care prezentau învinuiri în instanța de judecată, ulterior, fără mustrare de conștiință, au venit în instanță cu o cerere prin care au solicitat retragerea învinuirii”, a notat apărătorul.

În opinia sa, toți cei implicați în aceste dosare penale falsificate trebuie trași la răspundere penală ca organizație criminală, așa cum prevede Codul Penal.

Reacția Procuraturii la declarațiile lui Valentin Eșanu

Procuratura Generală precizează că este deschisă pentru a recepționa acte de sesizare cu privire la infracțiuni comise la concret, de către fiecare în parte, urmând ca fiecare caz să fie cercetat și apreciat obiectiv, în limita cadrului legal. Comentariul vine în contextul declarațiilor omului de afaceri Valentin Eșanu, care a spus că, la doi ani de la eliberarea sa din detenție și un an de când învinuirile în privința sa au fost retrase, niciun om al legii nu a fost pedepsit. Eșanu a anunțat că va înainta un demers la organele de drept, prin care va cere pedepsirea penală a procurorilor, judecătorilor și angajaților MAI implicați în falsificarea dosarului penal în privința sa, transmite IPN.

Procuratura menționează că, în unele cazuri, persoanele implicate în fabricarea dosarelor la comandă deja sunt cercetate în cadrul unor proceduri disciplinare și chiar penale. „Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate”, se mai spune în comentariul instituției.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău