Vadim Krasnoselski: Discuțiile despre faptul că operațiunea de menținere a păcii ar trebui să fie eliminată treptat sau reformată sunt inadecvate.

  • 29 Iulie 2020 18:06
Vadim Krasnoselski: Discuțiile despre faptul că operațiunea de menținere a păcii ar trebui să fie eliminată treptat sau reformată sunt inadecvate.

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că nu poate fi vorba de retragerea forțelor de menținere a păcii din regiune. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat în cadrul ceremoniei de depunere a florilor la Arca Păcii, instalată în anul 2017 între Tiraspol și Bender.

Ceremonia a avut loc miercuri cu ocazia aniversării a 28-a de la „venirea pacificatorilor ruși în Transnistria și începerea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru”.

"Operațiunea unică de menținere a păcii, care activează pe malurile Nistrului, nu și-a pierdut relevanța și valoarea în cei 28 de ani și până acum prezența militară rusă rămâne componenta de bază a menținerii păcii în Transnistria, a cărei particularitate este că în componența forțelor de menținere a păcii intră reprezentanți ai părților conflictului", a spus Krasnoselski.

El a subliniat că "cel mai important rezultat al operațiunii pacificatoare pe Nistru este menținerea păcii".

"Discuțiile despre faptul că operațiunea ar trebui să fie eliminată treptat sau reformată sunt inadecvate. Problema rămâne, problema moldo-transnistreană a Republicii Moldova este în continuare deschisă, de aceea nu se poate vorbi despre retragerea forțelor ruse de menținere a păcii", a subliniat liderul transnistrean.

În cadrul întrevederii de lucru din ajun, Președintele Moldovei, Igor Dodon, și liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, au confirmat importanța operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Despre aceasta Dodon a scris pe pagina sa de facebook.

Operațiunea de menținere a păcii în Transnistria se desfășoară în conformitate cu Acordul "cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova", semnat de președinții Rusiei și Moldovei la 21 iulie 1992. Operațiunea este realizată de forțele comune de menținere a păcii, din care actualmente fac parte 402 de militari ruși, 492 de militari transnistreni, 355 de militari moldoveni și 10 observatori militari din partea Ucrainei. Pacificatorii își desfășoară serviciul la 15 posturi staționare și puncte de control, amplasate pe segmentele-cheie ale Zonei de Securitate de pe Nistru.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău