Va repeta Transnistria soarta Crimeei? (Ziarul de Gardă)

  • 27 Martie 2014 09:45
Va repeta Transnistria soarta Crimeei? (Ziarul de Gardă)

REVISTA PRESEI DIN 27 MARTIE

După ce Rusia a confiscat Crimeea, Tiraspolul i-a solicitat Dumei să fie examinată posibilitatea anexării Transnistriei la Federația Rusă. Va repeta Transnistria soarta Crimeei? - o întrebare din Ziarul de Gardă. Potrivit directoarei Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, nu noi repetăm soarta Crimeii, Crimeea o repetă pe a noastră. Armată rusă, administrație rusă, regulile Rusiei, trei limbi ”oficiale”, din care doar rusa e la vedere, sunt deja în această zonă... Riscul cel mare e că Rusia s-ar putea să treacă Nistrul. Chișinăul e absent total în Transnistria. Un pensionar din satul Lunga, Dubăsari observă o rusificare intensă, lumea-i foarte încurcată, spune el, plângându-se că nimeni de la Chișinău nu-i vizitează. UE și NATO, așa după cum nu i-au apărat pe ucraineni, tot așa, probabil, nu ne vor apăra nici pe noi. Atât cât ne putem noi pe noi apăra... conchide pensionarul din Lunga.

Cetățeni ai nimănui, titrează Evenimentul Zilei, care tratează același subiect – al Transnistriei. Pașaportul românesc, colacul de salvare pentru transnistreni, constată publicația.

Epidemia referendumurilor a ajuns la Nistru, scrie Adevărul. După ce au ațâțat spiritele în Găgăuzia, asmuțind populația de acolo împotriva cursului pro-european al guvernării, forțele pro-ruse au pus de-o consultare populară și într-o localitate din stânga Nistrului aflată sub jurisdicția Chișinăului. Câțiva localnici din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, vor să organizeze un referendum prin care satul lor ar trece sub jurisdicția Tiraspolului. Ion Mițcul, primarul comunei Cocieri, localitate la fel aflată în stânga Nistrului, sub jurisdicția Chișinăului, spune că problema referendumului de la Doroțcaia e veche, de când există separatismul în regiune, iar în contextul crizei din Ucraina aceste îngrijorări oricând pot deveni realitate.

Adevărul scrie ce avem de făcut pentru a marca destoinic un centenar de la Marea Unire. La noi se obișnuiește să fie organizate manifestări cu ocazia împlinirii unor date importante pentru istoria națională doar în anul aniversar, de multe ori slab pregătite și cu efecte mici. Alteori guvernarea, pur și simplu, le trece cu vederea. Adevărul propune demararea unui proiect „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“ chiar de astăzi, pentru a cunoaște activitatea ii Sfatului Țării, a evenimentelor din anii 1917-1918 din Basarabia și a întregii perioade în care Basarabia a fost parte integrantă a Statului unitar român.

Timpul scrie că Președintele României, Traian Băsescu a decorat mai multe personalități din Republica Moldova printre care Dorin Chirtoacă, Eugen Doga, Nicolae Botgros, jurnaliștii Constantin Tănase, Petru Bogatu, Aneta Grosu, Vitalie Ciobanu, Marian Voicu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău