”Utopia „gospodarului” este untdelemn pe tigaia Kremlinului (EVZ)

  • 19 Iunie 2015 10:15
”Utopia „gospodarului” este untdelemn pe tigaia Kremlinului (EVZ)

Revista presei din 19 iunie 2015

Alegerile din 14 iunie par să reprezinte cel mai convingător sondaj în favoarea ideii europene, susține Nicolae Negru în Ziarul Național. El scrie că rezultatele alegerilor de duminică au surprins multă lume care au considerat că PLDM și PD vor fi pedepsite de alegători pentru furtul miliardului. Totuși, se întreabă autorul, de ce i-au pedepsit alegătorii moldoveni pe comuniști în alegerile locale din 2007 (atunci a fost ales și Dorin Chirtoacă primar) și nu i-au pedepsit pe liberal-democrați și democrați în 2015? Cum a fost posibil ca orheienii să aleagă primar un candidat bănuit de furtul mai multor miliarde de lei, reprezentând o formațiune prorusă, antieuropeană marginală? O altă persoană cu biografie dubioasă a fost aleasă din primul tur primar la Bălți. Până și Voronin s-a declarat consternat de faptul că bălțenii l-au preferat pe „reprezentantul unei structuri mafiote”. N. Negru scrie că după „jaful secolului”, ne-am ales și cu o enigmă pe potrivă: ce este în capul moldovenilor?

Jurnal de Chișinău revine și în ediția de astăzi la experimentul „Shor”. Ilan Shor a obținut o performanță fără precedent în istoria Republicii Moldova. El a ajuns din detenție primar într-un timp record, de trei săptămâni. Procurorii susțin că victoria în alegeri la Orhei nu-l scutește pe Shor de dosarul penal în cazul BEM. Psihanalistul Ion Moldovanu consideră că este explicabil fenomenul alegerii persoanelor anchetate penal în funcții de răspundere de către cetățenii R. Moldova. Oamenii s-au obișnuit cu ideea că guvernanții fură. Fenomenul devine normalitate. Hoții sunt asociați cu întreprinzătorii, iar oamenii îi votează din disperare.

Shor s-a înscăunat primar la Orhei din cauza sărăciei și minții moldoveanului de pe urmă, titrează Jurnal de Chișinău, care publică și un reportaj de la Orhei realizat după alegeri. Orheienii l-au votat pe Ilan Shor în fruntea orașului fiind ”cumpărați cu crupe, detergenți, carne, coșuri de gunoi, reparația unei porțiuni de drum, transport public gratis, concerte și alte promisiuni deșarte”, scrie publicația. Cei care l-au votat pe Shor îl simpatizează și au toată încrederea că acesta va face din Orhei un oraș înfloritor, oponenții spun însă că venirea lui Shor „este o rușine pentru Orhei”. Un intelectual din oraș a spus pentru JURNAL că orheienii vor intra în istorie, iar „fenomenul respectiv va fi studiat în toate manualele de politologie”.

Timpul comentează că decizia orheienilor de a vota un infractor indică asupra faptului, că ei se declară solidari cu hoția și disprețul față de cultura populației majoritare. Dar, ca să fim sinceri până la capăt, trebuie să admitem că, dacă ar fi existat 10 Shori candidați în 10 localități, cu toții ar fi câștigat alegerile, scrie Timpul. Aceasta este mizeria în care ne bălăcim, concluzionează publicația.

Silviu Tănase scrie în Timpul că ”oricine ar câștiga alegerile societatea nu mai poate aștepta și trebuie să discute despre problemele pe care le generează partidele nedemocrate, nereformate și care au ajuns să fie niște SRL-uri de familie care nu pot reprezenta interesele votanților.  Autorul mai notează că alegerile din 2011 au demonstrat că nu poți câștiga Chișinăul cu retorica antiromânească chiar dacă votul etnic va fi cel care va mobiliza votanții la vot. Polarizarea votanților a fost unica șansă pentru socialiști să scoată oamenii la vot. Altfel, candidatul Zinaida Greceanîi este unul de pluton care nu are nimic de oferit alegătorilor. Rușii au pierdut din nou bătălia pentru Chișinău repetând la indigo scenariul din 2011, Dodon clama cu doar câteva săptămâni o „Moldova fără oligarhi, Moldova fără unioniști”. Ar trebui ca politicienii din celelalte partide să înțeleagă că identitatea națională a băștinașilor nu este un contract la gaz ce se semnează la Moscova.

Potrivit EVZ, ”utopia „gospodarului” este untdelemn pe tigaia în care Kremlinul (pre)gătește Moldova. Nu se neagă deloc necesitatea unui bun administrator, dar mai ales în Chișinău, această temă rămâne secundară, potrivit autorului. ”Dacă nu vrem să votăm geopolitic, putem vota geologic, geodezic, geografic, geopatogenic, dar în așa caz o să umblăm cu toții cu ”georgevskaia lentocika” legată de chiloți”.

Zilele acestea se duce la Chișinău bătălia electorală pentru Primăria orașului, bătălie care îi pune față în față pe Dorin Chirtoacă și Zinaida Greceanîi, scrie Adevărul. Care face ”o sinteză actuală a istoriei Basrabiei” - liberalul Dorin Chirtoacă este nepotul lui Gheorghe Ghimpu, unul din românii basarabeni care au luptat în perioada sovietică pentru identitatea românească, arestat, condamnat și deportat. Zinaida Greceanîi provine dintr-o familie de deportați din Basarabia imediat după ocupația sovietică, însă ea a ales să adopte ideologia impusă de cei care i-au persecutat familia și să se alăture proiectului moldovenist. Bătălia electorală din Chișinău concentrează cele două variante de răspuns la întrebarea ce putem face în fața proiectului moldovenist promovat de sovietici în Basarabia? Îl acceptăm sau nu? – scrie Adevărul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău