UTM a câștigat Proiectul European Horizon. Sennet de formare a tinerilor ingineri, finanțat de Consiliul Europei

  • 28 Iulie 2022 11:23
UTM a câștigat Proiectul European Horizon. Sennet de formare a tinerilor ingineri, finanțat de Consiliul Europei

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a semnat recent contractul Proiectului finanțat de Consiliul Europei, HORIZON-TMA-MSCA-DN-JD – SENNET.

Universitatea Tehnică a Moldovei, Departamentul Microelectronică și Inginerie Biomedicală, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a câștigat cel mai prestigios și generos Proiect European HORIZON, care va permite formarea tinerilor ingineri la UTM, în consorțiu cu cele mai inovative și prestigioase universități din Uniunea Europeană. Proiectul va fi finanțat de către Consiliul Europei și va avea un buget total de 3 166 780.79 Euro.

Anterior, prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN, șef Departament Microelectronică și Inginerie Biomedicală (DMIB), Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, UTM a fost invitat în calitate de partener egal la concursul proiectelor HORIZON desfășurat la University of Louven, KU Louven din Belgia, care este cea mai inovativă universitate din Europa, situându-se în TOP 10 mondial.

În consorțiu intră 8 companii din UE, specializate în producerea senzorilor și dispozitivelor electronice, precum și 11 universități – din Belgia (Brussel, Gent și Leuven), Germania, Franța, Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Norvegia, Republica Moldova fiind reprezentată de  Universitatea Tehnică a Moldovei, Departamentul MIB, Centrul de Nanotehnologii și Nanosenzori.

Proiectul H2020 SENNET va fi finanțat pe o perioadă de 4 ani și are scopul major de a forma ingineri de cea mai înaltă calificare, cu aptitudini inovaționale – o generație tânără, puternic motivată să îmbine studiile universitare cu cercetarea științifică de performanță. Un alt obiectiv al proiectului este de a atrage și a motiva să rămână în țară noi talente în știință, în inginerie, datorită unui sistem de învățământ universitar performant și elaborării unor procese inovative de training printr-un parteneriat egal al UTM cu statele membre ale Uniunii Europene prin co-finanțare. În particular, scopul este ca tinerii cercetători, sub egida unor profesori cu renume, să elaboreze senzori cost-eficienți pentru gaze, începând de la creșterea nanomaterialelor noi prin diverse abordări nanotehnologice, elaborarea nanotehnologiilor, a circuitelor electronice și biomedicale, studierea acestora, până la elaborarea și implementarea acestora în dispozitive electronice reale, pe baza celor mai noi nanomateriale, precum și elaborarea modelelor acestora.

Studenții selectați prin concurs vor beneficia de burse de nivel european, ei având posibilitatea să urmeze studii și stagii la diferite universități din UE, iar practica de producție – în peste 10 companii de top în domeniu, din Uniunea Europeană și Europa, care și-au exprimat deja intenția fermă de a oferi un suport major viitorilor studenți-ingineri.

Pe parcursul elaborării proiectului, prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN a vizitat și a activat în cadrul celor mai performante laboratoare de cercetare științifică din UE, inclusiv Louven NanoCentre, Kiel NanoLab ș.a., în care studenții de la toate cele 3 cicluri de studii universitare își testează și implementează cunoștințele prin rezolvarea diferitelor probleme reale ale economiei/industriei țării, elaborând tehnologii, materiale, circuite sau dispozitive noi sub îndrumarea profesorilor universitari. Totodată, prof. Lupan a stabilit noi relații parteneriale pentru constituirea relațiilor de colaborare și unui schimb de experiență foarte util pentru studenții de la toate cele 3 cicluri de studii ale UTM cu prestigioase universități din Belgia și UE. Un exemplu concludent în acest sens este și faptul că în anul academic 2017-2018 University of Louven, KU Louven din Belgia a acordat 853 grade științifice de doctor.

UTM a fost selectată de către Universitatea din Leuven, Belgia în calitate de partener egal în proiectul european HORIZON-TMA-MSCA-DN-JD SENNET pe baza rezultatelor cercetărilor științifice, activității didactice și metodice ale prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN, în calitatea sa de titular  al Departamentului MIB, FCIM-UTM, ținând cont de numărul impresionant de lucrări științifice, în total peste 400, dintre care peste 195 cotate ISI, Scopus, care au acumulat deja peste 10500 citări internaționale ISI, ajungând în baza Highly Cited Researcher HCR-2018 TOP 0.1% la nivel mondial și a indicelui h care a atins deja cifra de 57 (https://orcid.org/0000-0002-7913-9712).

Prof. Oleg LUPAN va coordona Proiectul SENNET din partea UTM și în calitatea sa de director al Centrului de Nanotehnologii și Nanosenzori, dar și de titular al Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, transferând cunoștințele și experiența acumulată în colaborările internaționale tinerilor studioși de la FCIM, DMIB, ciclurile licență, masterat și doctorat.

Departamentul Microelectronică și Inginerie Biomedicală din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, în cadrul căruia se va realiza nemijlocit proiectul dat, se încadrează eficient în colaborările internaționale de acest gen, deoarece asigură procesul educațional la trei programe de studii: Electronica Aplicată (EA), Microelectronica și Nanotehnologii (MN) și Inginerie Biomedicală (IBM)  (ciclurile I și II: licență și masterat) și la 5 specialități la ciclul 3 – doctorat ( http://mib.utm.md/content.php?cat=educatie&id=9&lang=ro ). Tinerii doritori de a învăța, elabora sau cerceta astfel de dispozitive electronice, biomedicale sau nanotehnologii o pot face realmente la Departamentul MIB, FCIM, UTM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău