USM a fost gazda întrevederii Subsecretarului de Stat pentru creșterea economică, energie și mediu al administrației SUA, Jose W. Fernandez

  • 10 Februarie 2023 12:35
USM a fost gazda întrevederii Subsecretarului de Stat pentru creșterea economică, energie și mediu al administrației SUA, Jose W. Fernandez

În cadrul vizitei în R. Moldova, Subsecretarul de Stat pentru creșterea economică, energie și mediu al administrației SUA, Jose W. Fernandez a susținut astăzi, 10 februarie, o lecție publică pentru studenții Facultății de Drept a USM și ai Academiei de Studii Economice din Moldova și de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Tema abordată de oficialul american a vizat relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și SUA, se arată într-un comunicat al USM.

Prezenți la eveniment, prim-prorectorul USM, Otilia Dandara și decanul Facultății de Drept a USM, Sergiu Brînză au mulțumit oficialului pentru oportunitatea oferită studenților din țara noastră de a discuta cu Domnia sa despre importanța implicării tinerilor în construirea viitorului relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.

Subsecretarul de Stat pentru creșterea economică, energie și mediu al administrației SUA, Jose W. Fernandez a discutat cu studenții despre impactul conflictului din Ucraina, securitatea energetică, creșterea inflației, problemele legate de sistemul legal din Republica Moldova și SUA, problemele ecologice și care sunt tendințele acestora, dificultățile economice cu care se confruntă Republica Moldova.

O solutie imediata propusa pentru combaterea crizei energetice a fost diversificarea furnizorilor de energie. Oficialul american a subliniat importanța investițiilor în sectorul energiei verde, energiei sustenabile pentru dobândirea independenței energetice, dar și pentru o bună contribuție la dezideratul global de reducere a emisiilor cu 45% până în 2030 și pentru evitarea unei catastrofe ecologice globale, conform Raportului Națiunilor Unite cu privire la încălzirea globală, pe care l-a recomandat studenților pentru lectura.

O altă temă abordată a fost licența obligatorie, excepțiile de la Trips Agreement și decizia ministerială „2022 Ministerial Decision on Trips Agreement” cu privire la vaccinuri și drepturi de proprietate intelectuală în contextul unei pandemii globale. La final, Jose W. Fernandez a solicitat studenților să expună opinia lor asupra modului în care SUA poate ajuta Republica Moldova, cum ar putea contribui mai mult la dezvoltarea economică, juridică, energetică și educațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău