USAID va oferi Rep. Moldova o asistență suplimentară de 42 de milioane de dolari pentru a-și spori securitatea energetică
-
13 Decembrie 2022 12:49
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va oferi Rep. Moldova o asistență suplimentară de 42 de milioane de dolari pentru a-și spori securitatea energetică. Asistența va fi oferită prin intermediul proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA - Moldova Energy Security Activity) în care țara noastră a beneficiat deja de 17 milioane de dolari începând din luna martie. Astfel, asistența oferită de USAID pentru a face față provocărilor în sectorul energetic se ridică la peste 60 de milioane de dolari, transmite Radio Chișinău.
Finanțarea adițională din partea Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională vine să contribuie la conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova cu sistemele europene, atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice. Asistența este oferită pentru a crește independența Rep. Moldova de resursele energetice ale Federației Ruse, a subliniat ambasadorul SUA în Rep. Moldova, Kent Logsdon.
„Rep. Moldova se confruntă cu provocări energetice serioase din cauza a 30 de ani de dependență de gazul și energia electrică din Federația Rusă. Pentru a contracara această dependență, Statele Unite și Guvernul Rep. Moldova lucrează în parteneriat pentru o viziune comună, să rezolve criza energetică imediată, să creeze o securitate energetică durabilă bazată pe surse diversificate și să asigure tranziția la un viitor cu energie curată”, a spus Kent Logsdon.
Suportul nerambursabil suplimentar de 42 de milioane va fi folosit și pentru procurarea de echipamente care vor asigura securitatea cibernetica, vor reduce riscurile operaționale, dar și pentru construirea sistemelor de stocare a energiei regenerabile, procurarea de generatoare de energie electrică în special pentru spitalele din Rep. Moldova, a menționat ambasadorul american.
Sistemul energetic al Rep. Moldova nu va mai fi niciodată dependent de o singură sursă, a declarat ministrul Andrei Spânu. Conectarea la sistemul european ENSO-E este cea mai importantă acțiune pentru consolidarea și diversificarea sistemului energetic al Rep. Moldova. Procurarea și stocarea unor volume de gaze din surse alternative sunt suficiente pentru ca Rep. Moldova să iasă din această iarnă cu bine, susține ministrul.
”Un an și cinci luni în urmă toată energia electrică produsă pentru Rep. Moldova era din gazul Gazprom, tot gazul consumat de Rep. Moldova și toată energia termică la nivel centralizat în orașe, Chișinău și Bălți în mod special, era produsă pe gazul de la Gazprom. Din decembrie, cel puțin malul drept nu mai consumă gaz de la Gazprom iar rezervele și contractele pe care le avem cred eu ne vor scoate din această iarnă cu bine” a declarat, în cadrul conferinței, Andrei Spânu.
”Sistemul energetic nu mai este cum a fost. Sunt absolut sigur că Rep. Moldova nu va mai repeta greșelile care au fost făcute în ultimii 30 de ani, de a nu investi suficient și a nu reforma suficient. Proiectele de infrastructură se mișcă cu o viteză mai bună și noi avem un plan strategic în acest sens iar țara noastră, copiii mei niciodată nu vor mai fi dependenți de o singură sursă. Acest lucru este un lucru rău, indiferent care este sursa. Dar e și mai rău când sursa știm care este”, a conchis Andrei Spânu.
Pe parcursul a 30 de ani, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a oferit Rep. Moldova aproximativ 650 de milioane de dolari sub formă de asistență financiară și tehnică pentru 130 de proiecte în domenii precum agricultură, turism, sectorul vitivinicol, industria ușoară, democrație și guvernare responsabilă, educație, justiție și combaterea corupției, comerț și export, asistența medicală și altele.