Ursula von der Leyen solicită PE și statelor membre să adopte „rapid” sprijinul financiar pentru Ucraina. Țara va primi o primă tranșă de 600 de milioane de euro

  • 01 Februarie 2022 15:38
Ursula von der Leyen solicită PE și statelor membre să adopte „rapid” sprijinul financiar pentru Ucraina. Țara va primi o primă tranșă de 600 de milioane de euro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat un apel, marți, către Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene pentru a adopta rapid sprijinul financiar pentru Ucraina.

„După cum am anunțat săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus un pachet de asistență financiară de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina. Fac apel la Parlamentul European și țările UE să ajungă rapid la un acord, astfel încât să putem plăti o primă tranșă de 600 de milioane de euro cât mai curând posibil. UE este alături de Ucraina”, a scris von der Leyen, pe Twitter, scrie CaleaEuropeana.ro.

Comisia Europeană a prezentat, marți, o propunere pentru un nou pacher de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență pentru Ucraina, în valoare de până la 1,2 miliarde de euro. Această propunere vine în urma unei cereri anterioare din partea autorităților ucrainene și a discuțiilor directe dintre președinta Ursula von der Leyen, și președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskyy.

Fondurile AMF vor fi puse la dispoziția Ucrainei sub formă de împrumuturi pe termen lung în condiții extrem de favorabile. Acestea vor contribui la consolidarea stabilității macroeconomice și a rezilienței generale a Ucrainei în contextul creat de creșterea bruscă a incertitudinii geopolitice și de impactul acesteia asupra situației economice.

Adoptarea rapidă a acestei propuneri de către Consiliu și Parlamentul European îi va permite Comisiei să plătească imediat Ucrainei o primă tranșă de 600 de milioane de euro. A doua tranșă va fi plătită în urma unei evaluări pozitive a progreselor înregistrate de autoritățile ucrainene în ceea ce privește punerea în aplicare a unui număr limitat de măsuri politice pe termen scurt.

„UE este alături de poporul ucrainean în aceste momente dificile. Astăzi, Comisia avansează în ceea ce privește pachetul de asistență de 1,2 miliarde de euro. Acest pachet va ajuta Ucraina să răspundă nevoilor sale de finanțare din cauza provocărilor economice și politice cu care se confruntă”, a transmis Ursula von der Leyen. 

De asemenea, delegația Parlamentului European, în timpul vizitei oficiale în Kiev, a reiterat sprijnul Legislativului European pentru integritatea teritorială a Ucrainei în contextul agresinilor recente din partea Federației Ruse. 

Rusia continuă acumulările sale de trupe la granița cu Ucraina și în regiunea Mării Negre, deși afirmă că nu plănuiește să atace Ucraina, în timp ce SUA, aliații din NATO și Uniunea Europeană fac apel la detensionarea situației. Moscova a transportat echipament militar în regiune și a comasat peste 125.000 de soldați la granița cu Ucraina, iar Statele Unite, Marea Britanie și țările baltice au promis și trimis arme defensive Ucrainei.

Între timp, NATO a anunțat că aliații și-au plasat forțele în așteptare și trimit nave și avioane de vânătoare suplimentare ca parte a dislocărilor militare nord-atlantice din Europa de Est, consolidând disuasiunea și apărarea aliată în timp ce Rusia își continuă consolidarea militară în Ucraina și în jurul acesteia. De asemenea, Pentagonul a anunțat că a plasat 8.500 de militari americani în stare de pregătire sporită pentru a fi desfășurați în Europa de Est, având în vedere provocările continue ale Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina.

În ultimii ani, UE a oferit deja asistență semnificativă Ucrainei. Din 2014, UE și instituțiile financiare europene au alocat acestei țări peste 17 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi. Această cifră include alocarea a 5,6 miliarde EUR Ucrainei prin intermediul a cinci programe AMF pentru a sprijini punerea în aplicare a unei agende ample de reformă în domenii precum lupta împotriva corupției, un sistem judiciar independent, statul de drept și îmbunătățirea climatului de afaceri. Comisia Europeană va începe în curând să lucreze la un program AMF suplimentar, pe termen mai lung, pentru a sprijini în continuare eforturile de modernizare ale Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău