Urmează o procedură penală după condamnarea la CEDO în cazul „Gemeni”

  • 05 Martie 2020 15:32
Urmează o procedură penală după condamnarea la CEDO în cazul „Gemeni”

Procurorii vor porni în timpul apropiat o procedură penală pentru a clarifica lucrurile după condamnarea Republicii Moldova la CEDO în cazul „Gemeni”.

Despre aceasta a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, fiind solicitat de jurnaliști, transmite IPN.

După ședința Consiliului Superior al Procurorilor, procurorul-șef a menționat că toate acțiunile trebuie să fie efectuate în cadrul urmării penale. Urmează să fie audiați judecători. Vor fi studiate dosarele, adresările la CEDO și deciziile emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit lui Stoianoglo, este vorba despre un lucru complex, urmează să fie studiate materialele, după care vor urma decizii.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Republica Moldova să achite 3,5 milioane de euro în acest dosar – decizie pronunțată în 2011. Nota de plată a ajuns la executiv luna trecută, iar premierul Ion Chicu a cerut  să fie identificat un mecanism pentru a fi inițiate acțiuni de regres împotriva judecătorilor care se fac vinovați de condamnarea statului.

Într-o sesizare a Ministerului Justiției către  Procuratura Generală se cere să fie verificate acțiunile agentului guvernamental care nu a depus la timpul potrivit cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților. Președintele Igor Dodon a declarat că magistraților ar trebui să le fie confiscate imobilele și mașinile, iar din vânzarea acestora, banii să fie vărsați în bugetul statului pentru a compensa prejudiciul pe care îl va plăti Guvernul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău