UPDATE | Primul transplant pulmonar din România s-a încheiat. Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă

  • 18 Aprilie 2018 11:50
UPDATE | Primul transplant pulmonar din România s-a încheiat. Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă

Primul transplant pulmonar din România a avut loc la Spitalul "Sfânta Maria" din București.

Transplantul a fost realizat unui bărbat. Echipa medicală a fost condusă de profesor doctor Igor Tudorache și de doctor Narcis Copcă.

Potrivit primelor declarații făcute de cadrele medicale, intervenția chirurgicală s-a încheiat cu succes. Medicii de la Spitalul „Sfânta Maria” au reușit să transplanteze ambii plămâni pacientului care era de un an pe lista de așteptare.

Președintele Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, a declarat că plămânii au fost recoltați de la un donator de 45 de ani de la Spitalul de Urgență Floreasca. Pacientul care a primit organele este un ieșean în vârstă de 37 de ani care în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen și a depus în 2015 o cerere pentru transplant în străinătate la clinici din străinătate, dar singura care a răspuns a fost AKH Viena, clinica austriacă refuzând intervenția pentru că pe lista de transplant mai erau patru români.

Spitalul Sfânta Maria a anunțat, printr-un comunicat de presă transmis, că operația s-a desfășurat de la ora 04:00 până la ora 11:00, cu o pauză de o oră și jumătate între cei doi plămâni. Organele au fost luate în noaptea de marți spre miercuri de la un bărbat aflat în moarte cerebrală, familia acestuia dându-și acordul pentru prelevare.

„Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Echipa medicală l-a avut ca operator pe doctorul Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie și echipa de asistente specializate pe bloc operator din același spital”, transmite Spitalul Sfânta Maria.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău