UPDATE Grecia | 7 morți și 100 de răniți în urma unei furtuni care a lovit peninsula greacă Halkidiki

  • 11 Iulie 2019 15:51
UPDATE Grecia | 7 morți și 100 de răniți în urma unei furtuni care a lovit peninsula greacă Halkidiki

Cel puțin șapte persoane au murit, între care doi copii, și aproape o sută au fost rănite în urma unei furtuni însoțită de vânturi puternice și ploi care a afectat miercuri noapte peninsula greacă Halkidiki, din nordul Greciei relatează joi EFE, preluat de Agerpres.

Au fost suficiente 15 minute pentru ca această zonă de coastă, o destinație turistică preferată de greci și de străini, să-și schimbe brusc peisajul. Rafale de vânt care au atins 300 de kilometri pe oră, însoțite de ploi torențiale și grindină au smuls acoperișuri și au doborât stâlpi de electricitate și copaci.

Potrivit ministrului pentru protecție civilă, Mihalis Hrisohoidis, persoanele decedate sunt turiști aflați în vacanță în această zonă. Două victime sunt de naționalitate rusă, doi sunt cehi iar alți doi sunt români. Între timp a apărut un corp neînsuflețit pe plaja din Sozopolis, care încă nu a fost identificat.

Cei doi ruși sunt un bărbat în vârstă de 39 de ani și fiul său, decedați în urma prăbușirii unui copac lângă un hotel din localitatea Nea Potidea. Cei doi români sunt o femeie și un băiat de 8 ani, care și-au pierdut viața după ce acoperișul unui restaurant din Nea Plagia (regiunea Halkidiki ) s-a prăbușit din cauza fenomenelor meteo extreme.

Furtuna a provocat moartea și a unui cuplu de cehi în vârstă după ce o rafală de vânt a măturat rulota în care se aflau. În rulotă se aflau de asemenea fiul și nepotul celor doi care au reușit să se salveze.

De asemenea, un pescar este dat dispărut de miercuri după-amiază. Bărbatul în vârstă de 62 de ani a ieșit pe mare cu barca la ora locală 19:30, iar de atunci nu se mai știe nimic de el.

Potrivit lui Stelios Petsas, purtătorul de cuvânt al guvernului, au fost rănite în total 108 persoane, iar 23 sunt în continuare spitalizate, dintre care 5 sunt minori. O femeie se află în stare critică.

Furtuna care a afectat centrul, vestul și nordul Greciei a provocat pagube mari mai ales în urma prăbușirii copacilor și răsturnării vehiculelor, dar și clădirilor fiind avariate multe acoperișuri sau grilaje de la balcoane.

A provocat multe pagube și sectorului agricol. Hristos Voryiadis, președintele Asociației Agricole din Imathia (în apropiere de Salonic), a informat agenția de știri AMNA, despre "distrugerea totală" a culturilor de piersici și de nectarine.

"Este pentru prima oară în cariera mea de 25 de ani când am trecut prin așa ceva", a declarat și Athansios Kaltsas, directorul Centrului Medical din Nea Mudania, unde au fost transferate multe din persoanele rănite. "S-a întâmplat dintr-odată, atât de brusc", a declarat el pentru OPEN TV.

Brigada de pompieri a primit peste 600 de apeluri miercuri noapte în zona afectată.

În două dinte cele trei "degete" care formează peninsula Halkidiki, în care se află și Muntele Athos, s-au produs întreruperi ale curentului electric în urma prăbușirii stâlpilor de electricitate.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a subliniat că în unele zone curentul a revenit și speră ca în cursul zilei de joi să fie restabilit în 70 % din zona afectată. Totuși recuperarea totală nu va fi posibilă înainte de sâmbătă.

Autoritățile regionale au declarat stare de urgență pentru zonele afectate.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău