UPDATE | Concursul pentru funcția de Procuror General se desfășoară fără să fi fost modificată Constituția
-
27 Octombrie 2016 14:27
Toți cei șase candidați la funcția de Procuror General au trecut etapa de admisibilitate a dosarelor depuse și rămân în concurs. Dosarele lor au fost verificate în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul selectat urmează să fie numit, potrivit noii Legi a Procuraturii, de către șeful statului. Dacă până atunci, însă, nu va fi modificată Constituția, Procurorul General va fi numit de către Președintele Parlamentului.
Un proiect de modificare a Constituției, care prevede numirea de către președintele țării a Procurorului General, a fost înregistrat la 3 mai 2016 în Parlament, dar nu poate fi pus la vot decât după jumătate de an, potrivit legislației. Astfel, deputații îl vor putea examina și vota proiectul numai după data de 3 noiembrie și în timp de șase luni de la această dată, a explicat pentru Radio Chișinău președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea.
În opinia lui Gribincea, Parlamentul ar trebui să depună eforturi pentru a modifica Legea Supremă, astfel încât Procurorul General să fie numit de către șeful statului.
„Eu cred că Parlamentul ar putea să voteze modificarea Constituției în trei lecturi, până la selectarea noului Procuror General și să fie numit de către președinte, indiferent cine va fi acesta. Mai ales că deputații, oricum, au spus că vor modifica Constituția”, spune președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova
Cei șase candidați admiși sunt actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, adjuncții procurorului general Iurie Garaba și Igor Serbinov, procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa și Ruslan Cașu, procuror în cadrul Procuraturii sectorului Ciocana.
În următoarea etapă, ei vor fi verificați de Serviciul de Informații și Securitate, vor trece un test la poligraf și le va fi controlată starea de sănătate, după care vor trece un interviu.
Potrivit noii Legi a Procuraturii, Procurorul General are competența de a numi și promova în funcții pe ceilalți procurori și este, conform legii, procuror ierarhic superior pentru toți procurorii din cadrul sistemului Procuraturii. De asemenea, poate stabili și modifica structura Procuraturii Generale, a procuraturilor specializate și a procuraturilor teritoriale, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor.
Urmărirea penală împotriva unui procuror poate fi pornită numai de către Procurorul General, iar urmărirea penală împotriva Procurorului General poate fi pornită doar de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor.
Procurorul General este numit în funcție pentru un singur mandat de 7 ani, dar își poate continua activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de el, fiind numit fără concurs.