Adunarea Generala a Judecatorilor a ales noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii

  • 28 Aprilie 2023 16:45
 Adunarea Generala a Judecatorilor a ales noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii

Adunarea Generală a Judecătorilor și-a ales astăzi, 28 aprilie, reprezentanții în Consiliul Superior al Magistraturii dintre candidații care au trecut evaluarea externă. Este vorba despre Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Maria Frunze și Sergiu Caraman. Livia Mitrofan a fost aleasă membru supleant în CSM. Reuniunea, care a durat aproape 7 ore a început cu tensiuni, după ce președintele Adunării, Anatolie Țurcanu, revocat ulterior din funcție, s-a arătat nemulțumit de faptul că nu ar fi respectată agenda, scrie Radio Chișinău.

Ședința Adunării Generale a Judecătorilor a început cu tensiuni, după ce președintele Adunării, Anatolie Țurcanu, s-a arătat indignat de faptul că președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat, i-a dat cuvântul de salut unui nou membru al CSM, Ion Guzun.

Vă rog, încă un minut și finalizați! Darea de seamă nu avem nevoie astăzi să ascultăm. Audierea domnului Guzun nu a fost preconizată pe ordinea de zi. Dna Cernat i-a acordat incorect domnului Guzun dreptul de a sustrage atenția judecătorilor”, spune Anatolie Țurcanu.

După ce spiritele s-au calmat, Anatolie Țurcanu, a anunțat că se retrage din funcția de președinte al Adunării, însă ulterior a sugerat că s-a răzgândit.

Din motiv că astăzi, prin modalitatea de deschidere a Adunării Generale și prin ceea ce se încearcă a se petrece în fața judecătorilor, care reprezintă elita statului, în pofida ponegrelilor, ca în veacul medieval, la lupta cu vidme, curând va trebuie să instituim grupe operative care să ne vâneze prin sate”, a anunțat Anatolie Țurcanu.

Chiar și așa, magistrații au votat pentru revocarea sa din funcția de președinte al Adunării, iar în locul său, a fost aleasă Viorica Puică.

Între timp, s-a retras din funcția de secretar al Adunării și Gheorghe Balan, fiind înlocuit cu Nelea Budăi. Gheorghe Balan și-a anunțat retragerea, după ce unul dintre judecători din sală a propus ca acesta să fie revocat.

 „Dacă s-a ajuns ca judecătorii să fie atât de ușor să fie îndoiți…nu am cuvinte. Eu nu îmi imaginam că așa ceva e posibil…”, a anunțat  Gheorghe Balan.

Înainte de a purcede la ordinea de zi, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a venit cu un mesaj pentru magistrați. Ministra Justiției a vorbit despre importanța reformei sistemului, beneficiile acesteia și necesitatea unui CSM funcțional.

 „Sunt sigură că toți cei prezenți în sală își doresc o justiție eficientă cu echitate în procedurile judiciare, cu actori integri, cu instanțe amenajate și condiții de muncă asigurate corespunzător, atât în beneficiul sistemului, cât și cetățenilor. Actuala agendă a Ministerului este intensă și aici avem nevoie de implicarea  tuturor magistraților”, spune Veronica Mihailov Moraru.

Înainte ca să înceapă procedura de vot, cei cinci magistrați care au promovat evaluarea și au fost propuși în calitate de membri în CSM le-au promis judecătorilor prezenți în sală că vor face tot ce le stă în puteri pentru a asigura independența și consolidarea justiției. De exemplu, Maria Frunze a precizat că unul dintre obiectivele sale e să apere sistemul de presiuni atât din exterior, cât și interior.

CSM trebuie să acționeze ca un scut între sistemul judiciar și presiunile care se exercită asupra acestuia. Urmează să întreprindem măsuri pentru consolidarea și modernizarea sistemului judecătoresc”, spune Maria Frunze.

La finele lunii martie, Parlamentul a numit primii trei membri non-judecători în componența Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca acesta să poate funcționa, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, care trebuia să numească membrii CSM din rândul judecătorilor, a amânat ședința până la finele lunii aprilie. Printre motivele invocate au fost și contestațiile care se află pe rol ale magistraților care nu au trecut evaluarea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău