Mihai Popșoi, în vizită la Dublin: „Am abordat subiecte legate de intensificarea cooperării bilaterale și securitatea regională”

  • 27 Iulie 09:10
Mihai Popșoi, în vizită la Dublin: „Am abordat subiecte legate de intensificarea cooperării bilaterale și securitatea regională”

Intensificarea relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și Irlanda, securitatea regională, au fost printre principalele subiecte discutate în cadrul întrevederilor vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, cu președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei, Seán Ó Fearghaíl și cu ministrul afacerilor externe și apărării al Irlandei, Micheál Martin.

Am discutat și despre agenda europeană a Republicii Moldova și securitatea regională. Ne bucură faptul că Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Ministrul afacerilor externe și apărării al Irlandei, Micheál Martin, ne-a asigurat de susținerea continuă din partea Irlandei pentru a construi o țară modernă, stabilă și prosperă”, a menționat Popșoi.

Totodată, oficialii au vorbit și despre modalitățile de intensificare a cooperării comercial-economice și culturale. „Ne-am angajat să creăm noi oportunități pentru comunitatea moldovenilor din Irlanda”, a menționat Popșoi.

La întrevederea cu președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, ministrul moldovean a relevat că o cooperare strânsă există și la nivelul legislativelor celor două țări. „Am subliniat importanța diplomației parlamentare în promovarea relațiilor de prietenie și aprofundarea legăturilor cu statele Uniunii Europene, în contextul integrării europene a Republicii Moldova”, a declarat Mihai Popșoi.

„Drumul european generează oportunități – prin investiții în economie și infrastructură, prin sporirea calității vieții și protecției sociale. Ați făcut pași remarcabili și vom sprijini în continuare toate eforturile țării dumneavoastră de a valorifica oportunitățile pe care le oferă calitatea de membru al Uniunii Europene”, a spus Seán Ó Fearghaíl.

Oficialii au vorbit și despre evenimentul investițional „Diaspora Invest. Investim Acasă”, care s-a desfășurat recent la Dublin. Președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei, Seán Ó Fearghaíl a apreciat activitățile diasporei moldovenești în Irlanda și influența pozitivă a inițiativelor investiționale și culturale asupra consolidării relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Mihai Popșoi a remarcat că după aproape 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între R. Moldova și Irlanda, cooperarea moldo-irlandeză cunoaște acum o intensificare deosebită. Săptămâna trecută, a avut loc prima vizită a unui șef de stat al Republicii Moldova în Irlanda. De asemenea, guvernul irlandez a anunțat că va deschide o ambasadă la Chișinău, ceea ce va contribui semnificativ la consolidarea legăturilor economice între statele noastre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău