Kremlinul recunoaște că natalitatea în Rusia este „catastrofală”

  • 26 Iulie 20:03
Kremlinul recunoaște că natalitatea în Rusia este „catastrofală”

Kremlinul a recunoscut vineri că natalitatea în Rusia este "catastrofală" pentru viitorul țării, care are acum aproximativ 144 de milioane de locuitori, informează EFE, scrie Agerpres.

"Trăim în cea mai mare țară din lume. Și în fiecare an suntem mai puțini (...) Acest lucru este catastrofal pentru viitorul națiunii", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS, la care face referire sursa.

El a adăugat că situația poate fi remediată doar prin "creșterea ratei medii a natalității", care se situează acum la 1,4.

Întrebat de jurnaliști dacă acest lucru denotă o lipsă de încredere din partea rușilor în viitor, Peskov a răspuns negativ.

"Nu se poate spune asta, pentru că aceleași rate sunt înregistrate în Franța, Germania, Spania și Japonia, unde sunt și mai mici", a răspuns el.

Peskov a afirmat că "din păcate, aceasta este o tendință", care în cazul Rusiei are și alte explicații, precum "gaura neagră demografică" în care a căzut țara după cel de-al Doilea Război Mondial și prăbușirea URSS.

Oficialul rus a dat asigurări că autoritățile au implementat o serie de măsuri pentru a inversa situația, dar acestea "nu au un efect imediat".

"Situația va rămâne dificilă pentru ceva timp", a avertizat el, insistând totodată că situația demografică continuă să fie una dintre prioritățile președintelui rus Vladimir Putin.

Luna trecută, autoritățile ruse au dezvăluit că iau în considerare interzicerea răspândirii mișcării care încurajează femeile să nu aibă copii dacă astfel își doresc.

"Acum pregătim în mod activ proiecte de lege pentru a preveni proliferarea (ideilor) 'childfree' (fără copii - n.r.), când cineva le spune fetelor că nu au nevoie să nască și că pot renunța la a avea copii", a declarat ministrul adjunct al justiției, Vsevolod Vukolov.

Estimările oficiale indică faptul că în 2030 populația Rusiei va fi de 143,2 milioane, cel mai scăzut nivel din 2012, iar în 2046 este de așteptat să fie de 138,7 milioane de oameni.

În total, anul trecut în Rusia, țară aflată în război cu Ucraina, s-au născut puțin peste 1.264.000 de copii, cel mai mic număr din 1999, cu un an înainte de sosirea lui Putin la Kremlin.

Pe lângă efectele războiului - unde ar fi murit aproximativ 60.000-70.000 de bărbați, potrivit unor surse independente -, scăderea natalității este o consecință a "găurii negre demografice", explică experții în demografie.

Potrivit acestora, în 2030 numărul femeilor de vârstă reproductivă din Rusia va fi cu 40% mai mic decât în 2010. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău