Uniunea Europeană vrea să ofere Republicii Moldova mai mult sprijin militar și ajutor pentru combaterea atacurilor cibernetice
-
04 Mai 2022 11:51
Uniunea Europeană intenționează să ofere Republicii Moldova mai mult sprijin militar și ajutor pentru combaterea atacurilor cibernetice. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită oficială la Chișinău. În discuțiile cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, oficialul european a declarat că Uniunea Europeană va susține în continuare Republica Moldova din punct de vedere politic și economic, transmite Radio Chișinău.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că a discutat despre cum Bruxellesul ar putea oferi Chișinăului mai mult sprijin militar pentru consolidarea capacităților militare ale Republicii Moldova, fără a intra însă detalii la acest subiect.
„Referitor la sprijinul militar pentru Republica Moldova, au fost luate decizii. De exemplu, intenționăm să susținem logistica de apărare cibernetică. Astăzi am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activități de consolidarea a capacităților militare ale Republicii Moldova. Pentru noi este important să prevenim escaladări”, a spus Charles Michel.
Oficialul european a declarat că blocul comunitar va continua să ajute Republica Moldova din punct de vedere politic și economic. Totodată, Charles Michel a spus că în următoarele două luni, Uniunea Europeană va transmite un semnal clar referitor la cererea de aderare depusă de Republica Moldova.
În cadrul unei conferințe de presă susținută alături de președintele Consiliului European, președinta Maia Sandu a spus că apreciază vizita oficialului european drept semn de solidaritate cu cetățenii Republicii Moldova.
Șefa statului a afirmat că mizează pe deschiderea pieței europene și eliminarea tarifelor pentru produsele moldovenești. De asemenea, Maia Sandu a spus că Republica Moldova are nevoie de permise pentru traversarea teritoriului UE pentru transportatorii de mărfuri, care nu mai pot folosi rutele din est.
Autoritățile de la Chișinău contează și pe sprijinul european pentru aderarea Republicii Moldova la zona unică de plăți în euro și acceptarea operatorilor moldoveni mobili în rețeaua europeană de roaming.
De asemenea, Maia Sandu a spus că incidentele care s-au petrecut în regiunea transnistreană acum câteva zile sunt îngrijorătoare, pe care însă autoritățile constituționale de la Chișinău vor să le descurajeze. Maia Sandu a declarat că nu există riscuri iminente în acest moment pentru Republica Moldova.
UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizări despre asistența militară care urmează să fie oferită R. Moldova. Potrivit MAEIE, „Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Pace Facility). Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal. Pentru următoarea perioadă au fost identificate șase domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactic”.