Uniunea Europeană va acorda R.Moldova resurse pentru suportul bugetar (Revista presei)

  • 24 Noiembrie 2017 09:46
Uniunea Europeană va acorda R.Moldova resurse pentru suportul bugetar (Revista presei)

Revista presei din 24 noiembrie 2017

Uniunea Europeană va acorda R.Moldova resurse pentru suportul bugetar. Banii vor veni până la finele anului 2017, titrează Ziarul Național. Suportul bugetar din partea UE pentru realizarea a patru programe evaluate va fi alocat R. Moldova până la sfârșitul anului current, a anunțat ieri-seară comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Pavel Filip.

Acordul a fost semnat, dar milioanele nu vor veni decât după ce guvernarea de la Chișinău va revizui „legislația electorală” și „combate corupția”, atrage atenția Ziarul de Gardă.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, europarlamentarul român Siegfried Mureșan susține că pentru ca prima tranșă din această sută de milioane de euro să fie eliberată sunt formulate condiții foarte clare, atât de ordin tehnic, cât și de ordin politic.

Analistul politic Dionisie Cenușă subliniază Memorandumul are aproximativ 20-30 de condiționalități tehnice, iar prima transa va fi transferata doar dupa o decizie favorabila din partea Comisiei. Decizia va depinde de doua procese de evaluare care vor avea loc in paralel in perioada decembrie 2017-februarie 2018. Deci Guvernul nu va primi niciun ban decat numai daca evaluarile (cele doua) vor fi favorabile. Daca acest lucru are loc, oricum nu se intampla mai devreme de Februarie-Martie 2018.

Igor Volnițchi de la Tribuna.md remarcă faptul că opinia publică a cam trecut cu vederea o declarație a premierului Pavel Filip, făcută în cadrul unei întrevederi cu Wolf Dietrich Heim, Reprezentant special al Președinției austriece a OSCE în procesul de reglementare a problemei transnistrene, și cu Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova. Mai concret, premierul a spus clar că, „în viitorul apropiat, urmează să fie prezentată o viziune asupra statutului special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova reintegrate” și că „documentul este acum în proces de consultare cu societatea civilă”. Potrivit portalului declarația are 2 explicații: fie, în ajunul unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”, preconizată să se desfășoare la Viena, în perioada 26-28 noiembrie curent, Chișinăul încearcă să transmită un mesaj clar că lucrurile în vederea soluționării problemei transnistrene se mișcă (și acest lucru ar conveni și Austriei, în calitate sa de Președinte în exercițiu al OSCE, mandatul căreia expiră în scurt timp); fie Premierul anticipează anumite mișcări serioase ce ar urma să fie făcute în direcția reglementării problemei transnistrene în scurt timp. În rândurile de mai jos mă voi referi anume la această a doua posibilă explicație.

Din Adevărul aflăm că Igor Dodon, dispus să se întâlnească cu Klaus Iohannis oricând. Președintele moldovean a spus că nu vede nicio problemă ca doi lideri a două state pe care i-au ales majoritatea cetățenilor să se întâlnească și să discute. „ Poate să vină când dorește, și pe 1 decembrie, poate să vină și pe 27 martie dacă tare dorește”, a declarat Dodon la o ediție specială de la NTV-Moldova.

De asemenea, Igor Dodon a mai adăugat că este gata și el să meargă în România, inclusiv pe 1 decembrie sau 27 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău