Uniunea Europeană și OMS au donat paturi și monitoare pentru pacienții din terapia intensivă în cadrul Proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”

  • 19 Iulie 2022 18:31
Uniunea Europeană și OMS au donat paturi și monitoare pentru pacienții din terapia intensivă în cadrul Proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”

Republica Moldova a recepționat din partea Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății 25 de paturi și 25 de monitoare portabile pentru pacienți destinate secțiilor de terapie intensivă. Echipamentele medicale au fost repartizate în 12 spitale raionale din Fălești, Ocnița, Dondușeni, Ungheni, Cimișlia, Briceni, Drochia, Cantemir, Leova, Nisporeni, Rîșcani și Sângerei și Centrul Paliativ din Orhei.

Utilajul va ajuta medicii în gestionarea mai bună a pacienților care ajung la terapie intensivă, inclusiv a persoanelor refugiate din Ucraina, contribuind la asigurarea continuității asistenței medicale de calitate și în timp util. Donația are o valoare de 45.221 Euro.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a mulțumim donatorilor pentru suportul acordat sistemului de sănătate din Republica Moldova: „Datorită acestor echipamente, spitalele raionale își vor fortifica capacitățile naționale de gestionare a fluxurilor de pacienți. Persoanele internate vor beneficia de condiții mai bune de tratament, iar medicii și lucrătorii medicali vor avea la dispoziție o varietate mai mare de utilaje”. 

„Uniunea Europeană susține dotarea spitalelor din Republica Moldova cu echipamente necesare pentru salvarea de vieți. Suntem alături de cetățenii și autoritățile Republicii Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19 și în gestionarea crizei refugiaților. Împreună, prin solidaritate și cooperare, putem depăși obstacolele”, a spus Victoria Neaga, manageră de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Prin intermediul acestei donații, ne demonstrăm angajamentul de susținere pe care ni l-am asumat față de eforturile Republicii Moldova de combatere a pandemiei de COVID-19 și de asigurare a unui tratament adecvat pentru persoanele refugiate din Ucraina, care ajung la terapie intensivă. Organizația Mondială a Sănătății continuă să fie alături de sistemul de sănătate și de lucrătorii medicali, prin donații, asistență tehnică și instruirea cadrelor medicale”, a continuat Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.

Iurie Osoianu, directorul Spitalului Raional Fălești, unde a avut loc ceremonia de donație, a mai menționat: „Echipamentele și dispozitivele pe care le-am primit ne vor ajuta foarte mult să gestionăm mai corect și mai rapid fluxul de pacienți. Donația ne va permite să asigurăm o calitate mai înaltă a actului medical.” 

Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății vor continua să sprijine Ministerul Sănătății și autoritățile în gestionarea pandemiei COVID-19 și a crizei refugiaților, oferind sprijin tehnic și bunuri, în parteneriat cu alte agenții ONU și parteneri de dezvoltare.

Donația face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, ce are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung.

Acțiunile incluse în proiect sunt axate pe consolidarea capacității naționale de răspuns la situația de urgență de sănătate publică COVID-19 și consolidarea furnizării de servicii medicale esențiale și reziliența acestora. Proiectul are o valoare totală de 5,1 milioane Euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău