Uniunea Europeană reafirmă sprijinul pentru R. Moldova pentru a face față crizei energetice
-
16 Decembrie 2022 13:40
Uniunea Europeană va continua să furnizeze tot sprijinul relevant Republicii Moldova, mai ales în ceea ce privește securitatea energetică. Este una dintre concluziile Consiliului European desfășurat ieri, 15 decembrie, la Bruxelles, și care s-a axat, în special pe războiul de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei și crizele generate de conflictul armat. Continuarea sprijinului oferit de UE a fost o decizie așteptată și vine în contextul obținerii de către Rep. Moldova a statutului de țară candidată la aderare, spun experții, transmite Radio Chișinău.
Întruniți la Bruxelles, liderii europeni au adoptat concluzii privind războiul din Ucraina, energie și economie, securitate și apărare, Vecinătatea de Sud, relațiile transatlantice dar și alte aspecte. Una dintre concluziile reuniunii se referă la consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Rep. Moldova în special pentru a face față crizei energetice.
În contextul războiului din Ucraina asigurarea cu energie electrică a Rep. Moldova reprezintă una dintre cele mai mari vulnerabilități, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru TVR Moldova.
„În cazul gazelor, avem aceste soluții tehnice, putem să cumpărăm din altă parte, fără a fi create impedimente. Problema este prețul: dacă găsim surse de furnizare la prețuri accesibile. Pe partea de energie electrică, pentru că nu aveam această conexiune directă cu România, pentru că linia pe care o avem astăzi trece prin regiunea transnistreană și există întotdeauna acest pericol să fie deconectată energia pe malul drept, aceasta este vulnerabilitatea majoră. Din păcate această vulnerabilitate o vom putea elimina doar în câțiva ani când vom finaliza construcția noilor linii”, a declarat președinta Maia Sandu.
Decizia Consiliului European de consolidare a sprijinului pentru Rep. Moldova, în special pe domeniul energetic, a fost o decizie așteptată, în contextul în care Rusia folosește resursele energetice ca formă de șantaj și armă politică, susține directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.
„Uniunea Europeană a fost deschisă și alături de Rep. Moldova în gestionarea acestor crize legate de domeniul energetic și securitate energetică nu doar prin programe de sprijin bugetar care să compenseze creșterea prețurilor la energie dar și prin susținerea programelor care să crească independența energetică, proiecte de generare a energiei electrice. În acest sens și Consiliul European cumva a reconfirmat acest suport, care ne ajută să rezistăm la impactul acestor crize și la încercarea Rusiei de a ne șantaja și a influența în ajun de iarnă”, susține directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.
Uniunea Europeană va oferi 250 de milioane de Euro pentru ca Republica Moldova să poată depăși criza energetică, a anunțat la Chișinău, la începutul lunii noiembrie președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.