Uniunea Europeană planifică noi reguli de siguranță pentru locurile de muncă din toate domeniile

  • 28 Iunie 2021 15:47
Uniunea Europeană planifică noi reguli de siguranță pentru locurile de muncă din toate domeniile

Comisia Europeană intenționează să-și actualizeze regulile privind siguranța lucrătorilor, pentru a reflecta schimbarea pe care milioane de angajați au făcut-o lucrând de acasă în timpul pandemiei de COVID-19 și pentru a reflecta dezvoltarea digitală și ecologică anticipată, scrie Rador.

În timpul pandemiei, aproape 40% dintre lucrători au început să lucreze de la distanță cu normă întreagă, reducând contactele sociale și sporind utilizarea echipamentelor IT pe măsură ce întâlnirile și întrunirile s-au derulat online. "Pentru mulți, conceptul unui loc de muncă tradițional dispare rapid. Deși acest lucru aduce oportunități, implică și provocări și riscuri - din punct de vedere al sănătății, psihologic și social", a declarat luni vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, într-o conferință de presă.

Comisia a anunțat că va revizui normele UE privind siguranța la locul de muncă, de la ieșirile de urgență la ventilația și utilizarea stațiilor de lucru și a ecranelor și va actualiza limitele expunerii la azbest izolator și la plumb și cobalt, utilizate în tehnologia energiei regenerabile și producerea bateriilor. În vederea protejării a aproape 170 de milioane de lucrători din UE în perioada 2021-2027, va căuta, de asemenea, să elaboreze recomandări privind sănătatea mintală la locul de muncă înainte de sfârșitul anului 2022. Chiar înainte de pandemia de COVID-19, problemele de sănătate mintală au afectat aproximativ 84 de milioane de oameni din UE, stresul contribuind la aproximativ jumătate din toate zilele lucrătoare pierdute, a comunicat Comisia. Accidentele și bolile profesionale costă economia UE anual peste 3,3% din produsul intern brut.

Potrivit estimărilor, pentru fiecare euro investit în sănătate și securitate la locul de muncă, rentabilitatea pentru angajator este de aproximativ două ori mai mare decâtîn condițiile în care angajații își iau mai puține concedii medicale. Comisia a transmis că dorește ca sindicatele și organizațiile patronale să negocieze un acord privind azbestul și agenții chimici care pot provoca cancer și probleme respiratorii. Dacă nu vor exsita semnale în acest sens, executivul UE ar prezenta o propunere în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău