Uniunea Europeană în școlile din Republica Moldova

  • 20 Ianuarie 2015 19:45
Uniunea Europeană în școlile din Republica Moldova

În școlile din Republica Moldova se vor desfășura activități dedicate Uniunii Europene, organizate cu sprijinul Consiliului Național al Tineretului.

Elevii vor fi informați despre valorile europene, Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană. De asemenea, vor dezbate miturile vehiculate despre spațiul comunitar în societatea moldovenească. 

Informarea elevilor despre ceea ce reprezintă Uniunea Europeană este necesară, în contextul în care există o serie de mituri care circulă în societate, care induc în eroare opinia publică, a subliniat directorul de program al acestui proiect, Galina Petcu, de la Consiliului Național al Tineretului.

 Nu este destul doar să oferim o informație, este necesar să îi implicăm pe tineri să participe la activ la diseminarea unui mesaj clar și adecvat pentru toate vârstele, în ceea ce ține de procesul de aderare. Cât și, să sporim numărul tinerilor care aplică la programele de mobilitate academică propuse de UE, a declarat Galina Petru.

În cadrul proiectului va fi publicat un Ghid pentru pedagogi, care le va oferi acestora mai multe date despre cum ar trebui să le vorbească elevilor despre Uniunea Europeană, a subliniat Corina Lungu, consultant superior la Direcția învățământ preuniversitar a Ministerului Educației.

Noi am vrea să ne implicăm mai mult. Urmează să formăm un cadru unic, dacă vorbim  de pregătirea cadrelor didactice, de abordare a procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a declarta Corina Lungu.

Pe parcursul acestui an, prioritatea numărul unu în Republica Moldova va fi implementarea Acordului de Asociere, astfel încât informarea tinerilor despre utilitatea acestuia este foarte necesară, a menționat șefa Direcției de Cooperarea politică cu UE, din cadrul  Ministerul Afacerilor Externe, Daniela Morari.

Obiectivele care reies din această prioritate numărul unu se regăsesc foarte mult și în acest proiect. De a consolida capacitățile și cunoștințele societății civile și ale tuturor actorilor la nivel național. Să înțeleagă ce înseamnă acest Acord de Asociere, prevederi și cunoștințe în domeniul de integrare europeană, a spus Daniela Morari.

Proiectul prevede desfășurarea unor activități extrașcolare pentru elevi, începând cu cei din clasa a 6-a, în cadrul ”Săptămânii Uniunii Europene”, care va avea loc în luna martie. În mai, elevii vor organiza niște târguri simbolice, unde vor prezenta lucrări reieșind din cunoștințele acumulate în cadrul acestui proiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
16
Wed
16
Thu
17
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău