Unimedia | Andrian Candu neagă acuzațiile lui Vadim Brînzan, precum că Rep. Moldova nu va putea să întoarcă datoriile către compania turcă care execută lucrăriile la Arena Chișinău ( Revista presei )
-
07 August 2019 09:33
Revista presei - 07 august 2019
Ministrul Economiei Vadim Brânzan explică în detalii, la TV 8, schema de la Arena Chișinău: „Miza a fost pe 59 ha de teren”. Potrivit ministrului, statul riscă să fie deposedat de 59 hectare de teren care au fost date în folosință agentului economic din Turcia, pentru amenajarea spațiului adiacent Arenei Chișinău. Vadim Brânzan susține că statul nu va putea să-și respecte angajamentele față de compania turcă și va fi nevoit să cedeze Arena Chișinău cu tot cu terenuri. El este sigur de faptul că miza acestui proiect a fost cele 59 hectare de teren din apropierea Chișinăului.
UNIMEDIA publică reacția lui Andrian Candu la acuzațiile ministrului Economiei despre Arena Chișinău. Fostul președinte al Parlamentului și actualul deputat, Andrian Candu, neagă acuzațiile ministrului Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, precum că Arena Chișinău este un proiect păgubos și că Republica Moldova nu va fi în stare să întoarcă datoriile către compania turcă care execută lucrările. Potrivit lui A. Candu, „Arena Chișinău este un proiect social si niciodată nu a fost promovat ca un proiect business. Atunci când statul vrea sa promoveze sportul și sănătatea printre tineri, nu se cauta profit”, a scris deputatul Andrian Candu într-o postare pe pagina sa de facebook. Totodată, Candu a menționat că compania din Turcia, „Summa”, care construiește Arena Chișinău „și-a asumat costurile de construcție, iar statul va achita banii pe parcursul unei perioade mai mari, de 10 ani”.
Deputatul PD Vladimir Andronachi a participat, alături de Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, în toate „schemele obscure” prin care Banca de Economii a fost preluată iar apoi devalizată, susține președintele comisiei parlamentare de anchetă privind jaful din sistemul bancar, Alexandru Slusari. El a declarat, în cadrul unui interviu pentru Cotidianul, că în cadrul investigației pe care o derulează a audiat mai multe persoane care au afirmat că Andronachi a participat la toate acțiunile privind înstrăinarea acțiunilor de la BEM în 2011, 2013 și în 2014. El a mai spus că, în 2013, o parte din acțiunile BEM preluate de la Platon nu au mers la Shor, ci la Vladimir Plahotniuc.
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, comentatorul politic Victor Ciobanu crede că „deputații majorității nu au știut să exploateze consecințele Declarației privind statul capturat, materializându-le în formă de legi ce ar permite eliberarea rapidă a instituțiilor statului. Insistența cu care se încearcă schimbarea sistemului, operând în cadrul sistemului existent, este o greșeală de principiu și denotă o neînțelegere a faptului că sistemul nu se poate reforma din interior. Or, desemnarea „procedural corectă” a celor 4 judecători la CC ar putea fi fatală. Să nu înțelegi diferența între asumare politică și o numire tehnică e o eroare gravă care ne va costa”, susține expertul.