UNICEF atenționează asupra riscului de cyberbullying atunci când copiii navighează pe net

  • 08 Februarie 2022 18:51
UNICEF atenționează asupra riscului de cyberbullying atunci când copiii navighează pe net

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova atenționează asupra riscului de cyberbullying atunci când copiii navighează pe Internet. Cyberbullying înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.

Atenționarea vine în contextul în care la 8 februarie este marcată Ziua Siguranței pe Internet, transmite IPN. De exemplu, cyberbullying este atunci când cineva răspândește minciuni sau postează fotografii jenante ale cuiva pe rețelele de socializare, transmite  mesaje supărătoare amenință prin platformele de schimb de mesaje, copie identitatea unei persoane și transmite în numele acesteia mesaje răuvoitoare cuiva, notează UNICEF Moldova pe pagina de Facebook.

De Ziua Siguranței Online (Safer Internet Day/SID), Centrul Internațional La Strada readuce în discuție subiectul abuzului sexual online asupra copiilor. „În acest an, vrem să asculți gândurile abuzatorului și motivațiile acestuia. Înțelegând modul de gândire al unui adult motivat să abuzeze un copil, cunoscându-i tehnicile de manipulare, devenim mai bine echipați, ca adulți, în misiunea de a proteja copiii”, menționează La Strada. Specialiștii centrului spun că abuzul sexual online asupra copiilor se întâmplă mai des decât își închipuie adulții. Părinții sunt sfătuiți să vorbească cu copiii despre pericolele din mediul virtual, iar pentru mai multe informații să acceseze pagina specializată www.siguronline.md.

La Strada Moldova a creat un podcast special pentru copii ‒ „Sunt sigur online”,  despre ceea ce ar trebui să cunoască copiii la capitolul siguranței pe internet. Podcastul poate fi ascultat pe: https://zuper.md/.

Într-un comunicat de presă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” menționează că părinții, îngrijitorii și profesorii se confruntă în ultima perioadă cu noi provocări, deoarece activitățile copiilor devin tot mai conectate la internet – de la comunicare, studii și până la distracții.

„Aceste provocări se accentuează în contextul pandemiei COVID-19, când copiii petrec tot mai mult timp online, inclusiv cei mici, care nu cunosc destul de bine ce trebuie să facă pentru a rămâne în siguranță în mediul virtual. Aproape jumătate dintre copiii cu vârste între 9-11 ani nu știu cum pot să-și schimbe setările de confidențialitate pe internet. De aceea este important să începem discuția despre siguranța online din momentul în care copiii fac primii pași în lumea virtuală”, notează USMF.

În anul 2022, care este declarat Anul European al Tineretului, Ziua Siguranței pe Internet este marcată sub sloganul: „Împreună pentru un internet mai bun”/Together for a better internet”.

Ziua Siguranței pe Internet este marcată în circa 200 de țări, fiind organizată începând cu anul 2004 de rețeaua Insafe/INHOPE a centrelor europene ale siguranței pe internet, cu sprijinul Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău