Dezbatere publică | Vlad Kulminski: Republica Moldova este deja adânc integrată în Uniunea Europeană. Schimbarea direcției ar ucide economia
-
29 Mai 15:12
Uniunea Eurasiatică nu este o opțiune pentru Rep. Moldova, este concluzia principală făcută în cadrul unei dezbateri publice dedicate celor 10 ani de la crearea acestei structuri care este dominată de interesele Federației Ruse, transmite Radio Chișinău.
Cetățenii Rep. Moldova își pot alege singuri vectorul, însă trebuie să fie realiști, a spus expertul comunității Watch Dog, Valeriu Pașa. Uniunea Eurasiatică este dominată de Federația Rusă, iar o posibilă integrare în această structură ar însemna frontiere închise și autoizolare pentru Rep. Moldova, a atras atenția expertul.
„Ar fi bine să întrebăm politicienii care promovează aderarea la Uniunea Eurasiatică cum au de gând să se descurce cu frontierele cvasi închise și cu Rep. Moldova care se autoizolează. Cum ar fi să ne asigurăm exporturile prin liniile logistice congestionate care duc spre Turcia sau spre Belarus, unde deja, în aceste condiții, este extrem de complicat să tranzitezi ceva din Polonia spre Belarus sau prin Țările Baltice spre Federația Rusă”, a declarat Valeriu Pașa.
Alegerea Rep. Moldova între Uniunea Europeană și cea Eurasiatică în contextul războiului regional, nu mai este una valabilă, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko. Diplomatul a lăsat să se înțeleagă că există o singură opțiune, cea europeană, pentru Rep. Moldova. De asemenea, el a atras atenția că vecinii Rep. Moldova, Ucraina își dorește să fie parte a Uniunii Europene, în timp ce România este deja membră a UE.
„Faptul că Rep. Moldova trebuie să alege între două opțiuni în circumstanțele actuale nu mai este reală, mai mult, este falsă. Un argument în acest sens în constituie criteriul geografic. Vecinii Rep. Moldova sunt România și Ucraina. România este membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, Ucraina încearcă să devină membră a acestor cluburi în cea mai scurtă perioadă de timp. Dacă la un moment dat, Rep. Moldova ar rămâne țară neutră sau membră a Uniunii Eurasiatice ar putea să fie creată totalmente o altă configurație, atât politică, cât și geo-politică, cât și din punct de vedere al securității naționale”, a precizat Marko Șevcenko.
Integrarea în ambele Uniuni, cea Europeană și Eurasiatică, reprezintă o incompatibilitate, încât cele două se exclud reciproc, este de părere expertul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski.
„Primul lucru - ideea incompatibilității. Este foarte important să înțelegem că aceste două integrări: integrarea în Uniunea Europeană și în Uniunea Eurasiatică, sunt două lucruri care se exclud mutual. Nu poți fi membru și la o uniune și la cealaltă din punct de vedere tehnic, geo-politic... Rep. Moldova este deja atât de adânc integrată în Uniunea Europeană, încât e imposibil să ne imaginăm că această direcție ar putea fi schimbată, pentru că acest lucru pur și simplu ar ucide economia Rep. Moldova”, a spus Vlad Kulminski.
Tratatul privind constituirea Uniunii Economice Eurasiatice a fost semnat la 29 mai 2014 de către Belarus, Kazahstan și Rusia. Ulterior la aceasta au aderat Armenia și Kârgâzstan.