Ungaria | Viktor Orban propune modificarea Legii fundamentale după referendum

  • 09 Octombrie 2016 19:21
Ungaria | Viktor Orban propune modificarea Legii fundamentale după referendum

Premierul Ungariei, Viktor Orbán va înainta luni, 10 octombrie, Parlamentului ungar, propunerea de modificare a Constituției țării în urma referendumului privind cotele de refugiați.

Despre acest demers, Viktor Orbán a vorbit în cadrul unei emisiuni difuzate duminică de postul public de radio ungar Kossuth. Premierul a mai menționat că așteaptă ca toți deputații să susțină realizarea acestei modificări, care prevede, fără echivoc, că o populație străină nu poate fi înstrăinată pe teritoriul Ungariei.

În cadrul interviului, care a fost înregistrat sâmbătă, Viktor Orbán a declarat că propunerea de modificare mai prevede că o persoană numai atunci poate dobândi dreptul de a trăi în Ungaria, dacă cererea sa individuală a fost analizată de Parlamentul ungar, conform legislației în vigoare. Premierul a precizat: "Așadar nu există nici colonizare în grup și nici individuală".

Viktor Orbán a adăugat că propunerea de modificare mai prevede că forma de stat, arhitectura statului, teritoriul țării și populația sa aparțin identității constituționale a națiunii maghiare, ceea ce nu poate fi schimbată de nicio lege străină. Modificarea Constituției nu va schimba activitatea Biroului de Cetățenie și Imigrare, ci va contribui la consolidarea actualei situații, iar prin faptul că va fi cuprinsă în Legea fundamentală, nu va fi posibilă ca autoritățile de la Bruxelles să intervină."Cred că am redactat un text frumos. Acesta va fi în beneficiul Constituției și exprimă fără echivoc voința cetățenilor", a afirmat Viktor Orbán. Textul modificării "va rămâne" în cadrul legislației UE și i-a fost deja transmis președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a mai precizat Viktor Orbán.

Potrivit premierului, decizia Parlamentului va fi "un ajutor în plus", deoarece la referendum cetățenii cu drept de vot au fost într-un număr insuficient pentru ca referendumul să îndeplinească condițiile de valabilitate, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Tue
12
Wed
12
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău