Una dintre cele mai importante creații ale lui Brâncuși, obiect de dispută între ruși și francezi

  • 14 Februarie 2019 16:02
Una dintre cele mai importante creații ale lui Brâncuși, obiect de dispută între ruși și francezi

O operă foarte importantă a lui Constantin Brâncuși, "Sărutul/ Le Baiser", care se găsește în cimitirul Montparnasse din Paris, este de foarte mulți ani obiectul unei dispute între statul francez și moștenitorii rusoaicei pe mormântul căreia se află sculptura.

În 1910, Tatiana Rașevskaia, o femeie de origine rusă exilată la Paris, s-a sinucis la vârsta de 23 de ani. În memoria ei, familia tinerei a cumpărat sculptura care ilustrează un cuplu care se îmbrățișează, de la un artist român necunoscut în acea epocă. Era vorba despre "Sărutul/ Le Baiser", în prezent una dintre cele mai importante sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, care a fost amplasată pe mormântul rusoaicei, ca monument funerar, scrie Mediafax. 

"Este destul de puțin comun ca o operă de o asemenea importanță, de o asemenea raritate, să fie plasată într-un loc public, cam la îndemâna oricui", precizează Jérôme Dupuis, jurnalist al publicației franceze L'Express, pentru Francetvinfo.com.
 
Totuși, opera este protejată de o cutie din lemn și supravegheată prin intermediul a trei camere video și al unei alarme.
 
În 2005, un comerciant de artă i-a descoperit pe actualii proprietarii ai sculpturii în Rusia, iar, de atunci, o dispută a izbucnit între statul francez și aceștia.
 
Statul francez dorește ca sculptura să rămână în locul în care a fost amplasată inițial, dar moștenitorii rusoaicei, care sunt proprietarii oficiali, deși nu au acces la această lucrare, doresc să o recupereze pentru a o scoate la licitație.
 
Deocamdată, statul francez a avut câștig de cauză în toate procedurile juridice intentate, dar cei șase moștenitori ruși au făcut apel.
 
În ultimii ani, cota de piață a lui Constantin Brâncuși a crescut semnificativ. În 2018, sculptura sa "La jeune fille sophistiquée" a fost vândută la licitație pentru 62 de milioane de euro, Brâncuși devenind al doilea cel mai scump sculptor din lume, după Alberto Giacometti.
 
Sculptura "Le Baiser" din cimitirul din Paris a stat apoi la baza unei serii de câteva zeci de versiuni.
 
Sursa: descopera.ro
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău