Un studiu israelian arată doza „booster” a vacinului Pfizer asigură o protecție importantă împotriva noii variante Omicron

  • 12 Decembrie 2021 12:02
Un studiu israelian arată doza „booster” a vacinului Pfizer asigură o protecție importantă împotriva noii variante Omicron

Cercetătorii israelieni au anunțat sâmbătă că schema de imunizare bazată pe trei doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech asigură o protecție importantă împotriva noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Descoperirea făcută de cercetătorii israelieni este similară cu concluziile prezentate de companiile Pfizer și BioNTech la începutul acestei săptămâni, considerate un prim semnal că doza de supra-rapel ("booster") a acestui vaccin ar putea să joace un rol cheie în ceea ce privește protecția împotriva riscului de infectare cu noua variantă Omicron.

Studiul israelian, realizat de cercetătorii de la Sheba Medical Center și Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătății din Israel, a comparat probe sangvine prelevate de 20 de persoane care au primit două doze de vaccin în urmă cu 5-6 luni cu cele recoltate de la același număr de persoane care au primit doze "booster" în urmă cu o lună.

"Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nicio capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deși ei au o anumită capacitate de neutralizare împotriva variantei Delta", a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secției de Boli Infecțioase din cadrul Sheba Medical Center.

"Vestea cea bună este că doza 'booster' crește această protecție împotriva Omicron de câteva sute de ori. Este vorba despre o protecție importantă furnizată de doza 'booster'. Ea este totuși mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică", a adăugat cercetătoarea israeliană.

Specialiștii din Israel au precizat că studiul lor a fost realizat în condiții reale și a folosit virusul real, în timp ce companiile Pfizer și BioNTech au utilizat un pseudovirus, care a fost modificat prin inginerie genetică pentru a conține mutațiile principale ale variantei Omicron.

Studiul israelian a fost publicat la scurt timp după ce o cercetare medicală din Africa de Sud a descoperit că varianta Omicron poate să evite parțial protecția furnizată de două doze de vaccin anti-COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău