Un șef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13% (Mold-Street)

  • 07 Iulie 2019 11:34
Un șef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13% (Mold-Street)

Union Fenosa și FEE-Nord au cerut majorarea prețului la electricitate cu 13%, a anunțat vineri postul de televiziune TVR Moldova, citând-ul pe Ștefan Creangă, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

"Noi avem cereri depuse de Union Fenosa și FEE Nord și cred că în două săptămâni finalizăm procesul de verificare, pentru că calculele propriu-zise sunt prezentate de către agenții economici", a declarat Ștefan Creangă

Fenosa a solicitat o ajustare cu doar 1%

"În jur de 13% este cererea de majorare", a precizat directorul ANRE. Totodată el a menționat că cererile furnizorilor de energie sunt publicate pe pagina WEB a ANRE.

De notat că pe pagina Agenției sunt publice cererile de ajustare a prețurilor depuse la mijlocul lunii martie 2019, iar altele nu au fost depuse.

Cel puțin GNF Furnizare Energie (parte a grupului Gaz Natural Fenosa în Moldova) nu a depus o altă solicitare, au precizat pentru Mold-Street.com reprezentanții companiei. În documentele publicate pe pagina WEB a ANRE era vorba de o ajustare a prețurilor reglementate în mediu cu doar 1%.

Extras din solicitarea GNF Furnizare Energie depusă la ANRE în martie 2019

Un șef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13% (Mold-Street) Sursa: anre.md

În consecință nu este clar de unde a luat Ștefan Creangă că furnizorul ar cere o majorare de 13% a tarifelor la energie pentru consumatorii din Chișinău, centrul și sudul Republicii Moldova.

E vorba de circa 70% din toți consumatori din Moldova, care sunt deserviți de Gas Natural Fenosa. 

 

Nu este exclus însă faptul că ANRE ar putea lua în calcul deprecierea leului de la începutul acestui an și a constatat că e nevoie de o ajustare mai semnficativă a tarifelor. La care se adaugă creșterea de la 1 aprilie 2019, cu 2% a prețului de achiziție a energiei de la Energocom.

Dar în acest caz administrația ANRE ar trebui să facă precizările de rigoare. În caz contrar induce în eroare lumea.

Compania statului gestionată de un democrat a cerut o majorare cu 10%

Mult mai gravă însă e situația la FEE Nord, care a solicitat în martie 2019 o majorare cu 10-11% a tarifelor pentru consumatori. De exemplu pentru consumatorii casnici, tariful solicitat era de 209,25 bani, cu 18 bani mai mare decât cel actual, adică în creștere cu 9,4%.

Pentru consumatorii (agenți economici, instituții etc) ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie noul tarif ar urma să fie de 185,25 bani pentru un kWh sau cu 19 bani mai mare decât cel actual. E o creștere de 11,4%.

Compania controlată de stat și administrată de Ruslan Antoniuc, un lider local al Partidului Democratîși argumentează solicitarea de majorare a tarifelor în special prin devierile financiare de circa 110 milioane lei acumulate în anii 2017-2018.

De notat că în prezent consumatorii casnici deserviți de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, cu 12 bani pentru un kWh mai mic decât cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălți și raioanele din nordul țării), iar dacă ANRE acceptă cererile, diferența ar putea ajunge la circa 30 de bani.

Tarifele în vigoare pentru energia electrică au fost aprobate în ședința publică din 15 iunie 2018 a Consiliului de Administrație al ANRE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău