Un proiect de milioane al Primăriei Chișinău ar putea fi implementat în condiții de lipsă de transparență

  • 21 Decembrie 2016 15:11
Un proiect de milioane al Primăriei Chișinău ar putea fi implementat în condiții de lipsă de transparență

Un grup de experți din domeniul energetic se declară  îngrijorați de modul în care primarul capitalei Dorin Chirtoacă a semnat de curând un contract de împrumut cu BERD pentru reabilitarea termică a clădirilor din mun. Chișinău. Contractul de împrumut urma să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău, lucru care nu s-a întâmplat. Experții susțin că în aceste condiții de lipsă de transparență există riscul ca proiectul să eșueze.

Potrivit contractului de împrumut, BERD ar urma să ofere municipalității 25 de milioane de euro pentru termoizolarea clădirilor din capitală. Împrumutul se încadrează în proiectul strategiei energetice a orașului până în 2020 (PAED). „Deși strategia a fost elaborată încă în 2012, aceasta conține multe lacune: nu sunt indicate criteriile de selectare a blocurilor care vor participa la proiect, lipsește informația despre sursele de rambursare a împrumuturilor și nu e specificat cine este responsabil de implementarea proiectului. Procesul netransparent a stârnit nemulțumirea consilierilor municipali. În cadrul ședinței din 15 decembrie, aceștia au refuzat aprobarea PAED-ului în forma actuală și au solicitat Primăriei înlăturarea deficiențelor”, au precizat experții Sergiu Tofilat și Ianuș Cușnir în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 21 decembrie, scrie ANTICORUPTIE.

Cei doi, împreună cu mai multe ONG-uri, au format un grup de inițiativă și au depus, pe 28 noiembrie, o petiție la Primărie, solicitând organizarea consultărilor publice pentru asigurarea transparenței în implementarea proiectului. Reprezentanții societății civile spun că au avut câteva întâlniri cu fracțiunile din Consiliul Municipal și cu SA Termoelectrica, unde au prezentat mai multe propuneri de modificare a PAED-ului, Primăria însă nu a delegat niciun reprezentant la aceste întâlniri.

Referindu-se la prevederile legale, experții spun că numai 19% din cele 3609 blocuri locative din Chișinău pot participa la acest proiect. Este vorba de blocurile administrate de Asociațiile de Coproprietari în Condominiu (ACC). De asemenea, aceștia susțin că e nevoie de maximă atenție și la condițiile în care urmează a fi contractați executorii lucrărilor de termoizolare. Activiștii civici afirmă că susțin inițiativa de reabilitare termică a blocurilor, dar solicită Primăriei o atitudine transparentă și responsabilă în realizarea proiectului.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vadim Brânzaniuc, afirmă că primarul capitalei respinge acuzațiile aduse de experți. „Am negociat cu BERD și am semnat pentru prima parte a împrumutului, în valoare de zece milioane de euro. Dacă era citit contractul era clar totul. Procedura prevede că mai întâi este semnat contractul, apoi acesta este aprobat de CMC. Ca să avem ce dezbate, trebuie mai întâi să avem contractul. E devreme să vorbim despre termoizolarea blocurilor de locuit. Prima parte a contractului prevede izolarea termică a clădirilor de menire socială: grădinițe, școli, spitale”, ne-a mai declarat Brânzaniuc.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău