Un personaj anchetat penal după evenimentele din aprilie 2009, dar achitat recent de CSJ, ar putea ajunge deputat în Parlament

  • 17 Iulie 2017 11:25
Un personaj anchetat penal după evenimentele din aprilie 2009, dar achitat recent de CSJ, ar putea ajunge deputat în Parlament Sursa: agora.md

Petru Corduneanu, actualul consilier municipal în Chișinău pe listele Partidului Socialiștilor din R.Moldova ar putea ajunge deputat în Parlamentul de la Chișinău. Acesta îi va lua locul deputatei Irina Mizdrenco, care a decedat zilele trecute, fiind răpusă de o boală incurabilă.

Petru Corduneanu, actualul consilier municipal în Chișinău pe listele Partidului Socialiștilor din R.Moldova ar putea ajunge deputat în Parlamentul de la Chișinău, informează Ziarul de Gardă. Acesta îi va lua locul deputatei Irina Mizdrenco, care a decedat zilele trecute, fiind răpusă de o boală incurabilă.

În trecut, Petru Corduneanu a fost protagonistul mai multor investigații jurnalistice, el fiind un personaj  cheie din organele Ministerului Afacerilor Interne din perioada guvernării comuniste. Corduneanu a fost anchetat penal și în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, însă recent, acesta a fost achitat. Punctul final în acest dosar a fost pus de Curtea Supremă de Justiție.

În august 2014, Petru Corduneanu, ex-șeful Direcției Ordine Publică din cadrul MAI în perioada protestelor din aprilie 2009, a fost declarat nevinovat de către judecătorul Victor Boico, de la Judecătoria Buiucani, după ce Valentina Cușnir, pe atunci deputată, l-a acuzat că ar fi maltratat-o. Dosarul a fost ulterior examinat și de către Curtea de Apel Chișinău.

Între timp, Petru Corduneanu s-a implicat în politică. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 acesta a candidat pe listele PSRM-ului condus de Igor Dodon, fiind pe locul 30, nereușind, la acel moment, să acceadă în Parlament. Pentru că nu a reușit să ajungă deputat, a candidat,în vara anului 2015 pe listele aceluiași partid, pentru funcția de consilier municipal, de această dată, cu succes, pentru că a reușit să acceadă în Consiliu. Alături de Corduneanu, în 2014, în dosarul intentat la cererea Valentinei Cușnir, a fost achitat și Dumitru Rusu, fostul său adjunct, învinuit de aceleași infracțiuni.

Ulterior, în luna decembrie 2016, CA Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Decizia a fost executorie, dar putea fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.  Radu Sâli, procurorul în Procuratura de circumscripție Chișinău,  Pavel Guțan, procurorul în Secția reprezentarea învinuirii în Curtea Supremă de Justiție, și partea vătămată Valentina Cușnir au mers și la CSJ, care însă, într-o hotărâre pronunțată integral pe 27 iunie 2017, au hotărât să mențină deciziile instanțelor inferioare, Corduneanu și Rusu fiind, astfel, „izbăviți” de 7 aprilie. 

Detalii pe zdg.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău