Un parlamentar de la București a lansat „Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-R.Moldova”
-
03 Mai 2020 19:04
Deputatul Matei Dobrovie a lansat de Ziua Mondială a Libertății Presei „Fondul de cooperare și coeziune mass-media România – Republica Moldova”. Proiectul vizează finanțarea presei independente și de calitate din stânga Prutului, scrie infoprut.ro
Parlamentarul de la București menționează că Fondul își propune să faciliteze crearea spațiului informațional comun, să contracareze propaganda rusească și să crească prezența mediatică românească de la Chișinău.
„Într-un context dominat de propagandă rusească agresivă și dezinformare la care sunt supuși cetățenii R. Moldova, presa independentă de limbă română are o misiune extrem de importantă. Pandemia de coronavirus a accentuat problemele structurale cu care aceasta se confrunta deja: cvasi-monopolul forțelor pro-ruse asupra audiovizualului, accesul îngreunat la finanțări, lipsa de acces la publicitate, intimidări din partea puterii”, se arată într-un comunicat de presă.
Dobrovie mai precizează că în prezent, 90% din televiziunile cu acoperire națională din Republica Moldova sunt controlate politic de oligarhi și forțe pro-ruse. „Aceste resurse media sunt folosite pentru manipularea opiniei publice, inclusiv în tentativa de a discredita România, Uniunea Europeană și valorile sale fundamentale: democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Manipularea mediatică are efecte negative chiar asupra direcției europene a Republicii Moldova”, subliniază deputatul.
Fondul de cooperare și coeziune propune două instrumente financiare, pe care parlamentarul le are în vedere: (1) „Consolidarea mass-media” (destinat trusturilor de presă, agențiilor de știri, televiziunilor și alte instituții media cu experiență dovedită de minim 3 ani) și (2) „Jurnalistul independent” (destinat inițiativelor jurnalistice bazate pe idei inovatoare și metode noi de utilizare a tehnologiilor moderne în mass- media, precum și investigațiilor jurnalistice). El ar urma să funcționeze în cadrul RoAid (Agenția română de cooperare internațională pentru dezvoltare) sau al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Sursa:infoprut.ro