Un parazit cu potențial letal, transmis de căpușe, identificat pentru prima dată în Marea Britanie

  • 20 Noiembrie 2019 19:43
Un parazit cu potențial letal, transmis de căpușe, identificat pentru prima dată în Marea Britanie

Un parazit transmis de căpușe, cu potențial letal, a fost identificat pentru prima dată în Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, informează miercuri Press Association.

Numit B. venatorum, organismul provoacă babesioză, o boală ce afectează animalele, dar și oamenii, și care necesită intervenție medicală de urgență.

Prezența organismului a fost consemnată îndeosebi în China, dar și în Europa - în ultimele decenii, două cazuri de infecții au fost confirmate la persoane din Italia, însă în Marea Britanie organismul nu a mai fost identificat până în prezent.

Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), o persoană infectată poate prezenta simptome asemănătoare gripei și icter, iar cazurile grave pot duce la deces.

Într-un studiu efectuat la Universitatea din Glasgow oamenii de știință au observat că organismul a fost identificat la oi din nord-estul Scoției.

''Prezența B. venatorum în Marea Britanie reprezintă un nou risc pentru persoanele care lucrează, trăiesc sau fac drumeții în zonele în care există căpușe și animale domestice infectate, în special oi'', a declarat Willie Weir, om de știință în cadrul universității.

''Deși estimăm că amenințarea la adresa oamenilor este mică, profesioniștii din medicina umană și veterinară trebuie să ia în calcul această afecțiune și să se asigure că riscurile asupra sănătății bolii transmisă de căpușe în Marea Britanie sunt bine înțelese. Descoperirea noastră vine după raportări recente privind detectarea virusului encefalitei transmis de căpușe în Marea Britanie. Coroborate, aceste descoperiri semnifică o schimbare a peisajului patogenilor transmiși de căpușe în Marea Britanie, iar cauzele care stau la baza acestei situații trebuie investigate'', a adăugat specialistul.

Cercetătorii au prelevat probe de sânge de la oi, vaci și căprioare din nord-estul Scoției, din zone în care afecțiunea transmisă de căpușe a fost detectată anterior. ADN de la parazit a fost detectat în sângele unui număr mare de oi, care nu prezentau simptome ale bolii, însă o puteau transmite.

Oamenii de știință cred că B. venatorum ar fi fost adus în Marea Britanie de păsările migratoare din Scandinavia.

Studiul este publicat în ediția din decembrie a jurnalului științific Emerging Infectious Disease, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău