Un palat vechi de 3.400 de ani, descoperit în Kurdistanul irakian datorită secetei

  • 28 Iunie 2019 19:43
Un palat vechi de 3.400 de ani, descoperit în Kurdistanul irakian datorită secetei

Arheologi germani și kurzi au descoperit un palat vechi de 3.400 de ani în bazinul unui rezervor din Kurdistanul irakian datorită unei lungi secete, a anunțat joi Universitatea din Tübingen, Germania, relatează dpa.

Clădirea, care se întinde pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați, a făcut parte din Regatul Mitanni, un stat străvechi al hurienilor în nordul Siriei și sud-estul Anatoliei, potrivit universității germane.

După ce au făcut descoperirea în toamna anului trecut, arheologii au avut doar trei săptămâni la dispoziție pentru a examina clădirea înainte ca nivelul apei din rezervor să crească din nou.

"Am săpat cât de repede am putut", a declarat Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen. Pe măsură ce nivelul apei a crescut, clădirea a dispărut din nou complet.

Pereții, făcuți din cărămidă de lut, măsoară până la doi metri înălțime și arheologii au găsit înăuntru picturi murale în culori strălucitoare de roșu și albastru.

A fost o "senzație arheologică", a spus Puljiz, explicând că astfel de picturi sunt găsite foarte rar.

În interiorul clădirii au fost găsite și zece texte cu scriere cuneiformă. Unul dintre ele arăta că palatul a fost la un moment dat parte a vechiului oraș Zachiku, a spus Puljiz.

Site-ul aparține regiunii autonome kurde din nordul Irakului.

Potrivit universității, arheologul kurd Hassan Ahmed Kasim consideră că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din regiune din ultimele decenii.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău