Un ONG propune înăsprirea pedepselor pentru cruzimea față de animale

  • 08 Februarie 2016 16:03
Un ONG propune înăsprirea pedepselor pentru cruzimea față de animale

ONG-ul „Societatea Umană”, care a prezentat în luna octombrie mai multe propuneri pentru înăsprirea legislației în domeniul protecției animalelor, afirmă că a adunat 15 mii de semnături pentru susținerea unei inițiative legislative în acest sens.

Membrii organizației au prezentat luni, 8 februarie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, proiectul pentru modificarea Codului Penal și au anunțat că în cel mai apropiat timp urmează să-l înregistreze la Ministerul Justiției.

Președintele organizației, Karl Luganov, a declarat că pedeapsa prevăzută actualmente în legislație nu este suficient de dură pentru persoanele care maltratează sau ucid animalele. „De aceea, a apărut ideea că trebuie să avem o abordare mai serioasă, să pregătim un proiect de lege referitor la un articol penal, în care să fie stipulată posibilitatea de confiscare a animalelor, interdicția de a le întreține și până la pedeapsa cu închisoarea de 1-2 ani”, a menționat Karl Luganov.

Conform proiectului propus, tentativa sau uciderea nejustificată a unui animal urmează a fi pedepsită cu închisoare de până la doi ani cu sau fără privarea de dreptul de a deține animale pe un termen de la șapte până la zece ani. Totodată, cruzimea față de animale urmează a fi pedepsită cu o amendă de la 150 până la 200 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 60 până la 120 de ore. Proiectul de lege prevede, de asemenea pedepsirea vinovaților de sacrificarea ilegală a animalului, abandonarea animalului, dar și organizarea de lupte între animale etc.

Totodată, membrii organizației susțin că poliția nu reacționează în niciun fel în cazurile de cruzime față de animale. În opinia lor, persoanele care le atacă au probleme de ordin psihic. „Omul care ridică mâna asupra celui slab, neajutorat, este o persoană cu dereglări psihice și este periculos. Asemenea oameni trebuie izolați pentru că dacă astăzi ei atacă o pisică sau un câine, mâine vor jigni un copil, o persoană cu dizabilități. Noi dorim să creștem copii sănătoși din punct de vedere psihic și o societate pașnică”, a menționat unul din membrii organizației, Svetlana Cheptănari.

Autorii proiectului susțin că așa cum în cazul oamenilor, există Convenția Europeană a Drepturilor Omului, așa și în cazul animalelor există Declarația universală a drepturilor animalelor, proclamată la Paris în anul 1978. „Pornind de la Convenția Europeană privind Protecția Animalelor de Companie, noi am considerat că a venit timpul ca și Republica Moldova să aibă la nivel național norme de aplicare în practică a acestor acte internaționale”, a menționat președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron.

Potrivit legislației în vigoare, acțiunile ce ar duce la mutilarea sau moartea animalului se sancționează cu amendă de până la 40 de unități convenționale, adică 800 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău