Un om de afaceri din Republica Moldova construiește o uzină în Germania, pentru a da viață invenției sale

  • 12 Ianuarie 13:16
Un om de afaceri din Republica Moldova construiește o uzină în Germania, pentru a da viață invenției sale

Un om de afaceri din Republica Moldova a dezvoltat un sistem inovator, care poate asigura întreaga locuință cu energie electrică, termică și apă, la prețuri minime, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).

Tehnologia inovatoare unică în Republica Moldova, numită Energofag, conectează mai multe surse de energie și a fost recunoscută la Gala „Moldova Eco Energetică 2023”. Creatorul acesteia, Alexandru Calarașan, a fost desemnat câștigător al competiției „GCIP Moldova 2023”, la categoria „Eficiență Energetică” și a luat acasă un premiu de 10.000 de dolari, scrie mold-street.

Revoluție pe piața acoperișurilor

Potrivit CNED, sistemul este unul revoluționar pe piața acoperișurilor, fiind o soluție multifuncțională ce integrează tehnologiile fotovoltaice și termice.

„Acesta nu doar că asigură încăperile cu lumină naturală și generează electricitate, dar și captează căldura solară și colectează și filtrează apa de ploaie, pentru a putea fi utilizată ulterior”, explică CNED.

Ideea dezvoltării acestei tehnologii a apărut atunci când Alexandru Calarașan și echipa sa au realizat că există o nevoie de soluții inovatoare care să exploateze mai eficient potențialul acoperișurilor. Observând limitările acoperișurilor tradiționale, care se rezumă la protecția împotriva intemperiilor, fără a aduce beneficii suplimentare, aceștia au pornit în căutarea unei abordări mai inteligente și multifuncționale.

„După ce am cercetat situația cu acoperișurile în ziua de azi, am început a contempla cum, din punct de vedere tehnic și ingineresc, s-ar putea de găsit unele modalități mai eficiente, mai convenabile, ca din suma investită să ai cât mai multe oportunități și beneficii.

Astfel, am construit ENERGOFAG, care, deși la etapa inițială este mai costisitor decât acoperișul clasic, nu este mai costisitor decât un acoperiș pe care se montează panourile fotovoltaice. Pe lângă electricitatea obținută de la panourile fotovoltaice, sistemul permite captarea energiei termice, care poate servi la încălzirea spațiului sau chiar și ventilare naturală a încăperii, datorită surplusului termic captat de acoperiș, având și o eficiență foarte ridicată”, spune Alexandru Calarașan.

Pe lângă impactul pozitiv pe care îl are pentru mediu acest sistem inteligent, soluția este și o bună sursă de economii pentru cei care vor alege să o instaleze pe propriile case sau construcții adiacente.

„Acest acoperiș răscumpără în câțiva ani investiția pentru tot acoperișul. Un acoperiș clasic nu poate niciodată să realizeze răscumpărarea investiției, însă soluția noastră asigură în permanență un efect economic prin: electricitatea dobândită, prin faptul că se economisește pe corpurile de iluminat care ar fi trebuit să funcționeze pe perioada zilei și, totodată, acest sistem de acoperiș are prevăzută captarea apei pluviale. Adică captarea, filtrarea și ulterior utilizând cisterne verticale chiar și depozitarea. Aceasta deja e o componentă la care lucrăm suplimentar”, mai spune Alexandru.

Uzină în Germania

Potrivit CNED, antreprenorul dezvoltă acum și o uzină care va produce modulele create, care au fost deja patentate în Germania, asigurând astfel un pachet de servicii complexe, adaptate preferințelor și necesităților fiecărui client, atât la nivel de arhitectură cât și funcționalitate.

Planurile omului de afaceri sunt ambițioase și uzina ar urma să fie dată în exploatare până la finele acestui an, iar primele contracte comerciale sunt planificate a fi semnate deja în luna septembrie 2024.

Alexandru Calarașan mai spune că lucrează la promovarea tehnologiei date în sectorul serelor, pentru că acolo se consumă multă energie. Totodată, el susține că halele industriale, care vor fi modernizate, vor permite nu doar investițiile în acoperiș, dar și investiții într-o tehnologie care va avea un efect economic continuu și va crea o mică autonomie a resurselor energetice consumate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău