Un nou tip de fulg de zăpadă, descoperit de oamenii de știință

  • 23 Decembrie 2017 12:41
Un nou tip de fulg de zăpadă, descoperit de oamenii de știință

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din orașul Luleå, nordul Suediei, au descoperit un nou tip de fulg de nea, informează Sveriges Radio. Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători din cadrul "Academiei Zăpezii", o structură deschisă recent în cadrul Universității.

Noul cristal de zăpadă a putut fi studiat cu ajutorul unui aparat roentgen, relateazî Rador.

"Este minunat că avem un nou instrument, un aparat roentgen, cu care putem vedea cristalele de zăpadă. Cu ajutorul lui am găsit fulgi de zăpadă, a căror descriere nu se regăsește în literatura deja existentă.

Acesta este un nou tip de fulg de nea" - a declarat cercetătorul în domeniul mecanicii experimentale Johan Casselgren.

Potrivit afirmațiilor sale, la prima vedere, fulgul de nea seamănă cu o stea, însă, spre deosebire de cristalele deja cunoscute, noul fulg descoperit de suedezi are o mică trompă.

De asemenea, acesta are o formă alungită. Johan Casselgren a precizat că fulgul a fost găsit într-o zăpadă proaspăt căzută. Atunci când zăpada se învechește și se întărește, fulgii se transformă în cristale de gheață, care seamănă mai mult cu o sferă.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din orașul Luleå intenționează să studieze proprietătile mai multor tipuri de zăpadă pentru a afla ce se întâmplă cu ea, de exemplu atunci când este bătătorită de roțile mașinilor sau atunci când este adunată de utilajele de deszăpezire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău