Un nou spectacol “Sandu Tudor – Floarea de foc a Rugului Aprins”, la Radio România Cultural

  • 07 Aprilie 2020 17:36
Un nou spectacol “Sandu Tudor – Floarea de foc a Rugului Aprins”, la Radio România Cultural

Teatrul Radiofonic București prezintă în premieră, la 7 aprilie a.c., la Radio România Cultural un nou spectacol “Sandu Tudor – Floarea de foc a Rugului Aprins ». Scenariu : Ion Costin Manoliu, regia artistică de Dan Puric.

Jurnalistul și scenaristul Ion Costin Manoliu vorbește pentru ascultătorii Radio Chișinău despre noul spectacol :

Spectacolul, fiind o continuare a trilogiei dedicate mișcării cultural-spiritule Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din București, prezintă biografia inițiatorului acestei mișcări, Alexandru Teodorescu, cunoscut sub numele Sandu Tudor, care avea să treacă la Domnul ca mucenic, în închisoarea de la Aiud, la 17 noiembrie 1962, ca ieroschimonahul Daniil de la Rarău.

Alexandru Teodorescu, s-a născut la 24 decembrie 1896 la București, s-a remarcat ca ziarist și poet, în anii dintre cele două războaie mondiale.Chipul acestei personalități duhovnicești e conturată de mărturiile celor care l-au cunoscut : scriitorul și profesorul universitar de chimie Alexandru Codin Mironescu, Ieromonahul Benedict Ghiuș, Ieromonahul Sofian Boghiu, Ieromonahul Andrei Scrima, Ieromonahul Vasile Vasilache - starețul Mănăstirii Antim în anii 1944-1948, poetul și economistul Paul Sterian, ÎnaltPreaSfințitul Antonie Plămădeală - Mitropolitul Ardealului (1981-2005) ș.a.

În toamna lui 1927, decanul Facultății de Teologie din Chișinău, Părintele Gala Galaction, l-a invitat pe Sandu Tudor să ocupe postul de subdirector al Internatului Teologic. De la Chișinău a trimis în primăvara lui 1928 o minunată scrisoare prietenului său, poetul și economistul Paul Sterian.

Actorul Mihai Bica, dând glas mărturisirilor, cugetărilor, scrisorilor și autobiografiei Părintelui Daniil Sandu Tudor, face din nou dovada că este între acei rari actori care reușesc să interiorizeze și să adâncească sensurile unui text duhovnicesc, pentru a ni-l reda convingător », a menționat Ion Costin Manoliu.

În anul 2019, Teatrul Național Radiofonic a început o serie de spectacole-document dedicate mișcării cultural-spirituale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din București. Primele două sunt: « Lumina Rugului Aprins » și « Alexandru Codin Mironescu - Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii », spectacolul Sandu-Tudor floarea de foc a Rugului Aprins fiind cel de-al treilea din acest ciclu.

În distribuțiea noului spectacol sunt actorii Mihai Bica, Dan Puric, Orodel Olaru, Amalia Ciolan, Mircea Constantinescu, precum și actori de la Teatrul Național “Mihai Eminescu » din Chișinău, printre care și directorul Teatrului, Petru Hadârcă.

Teatrul Radiofonic București are, de mulți ani, o colaborare cu Teatrul Naținal de la Chișinău. Mai multe spectacole ale Teatrului Radiofonic au fost realizate în colaborare cu actorii de la Chișinău, iar  producțiile celor de la București au fost demonstrate, în repetate rânduri, în cadrul Festivalului teatrelor naționale de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău