Un nou Cod deontologic pentru angajații CNA

  • 15 Iunie 2022 11:17
Un nou Cod deontologic pentru angajații CNA

Angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) se vor ghida în activitate de un nou Cod deontologic. Ministerul Justiției a publicat documentul pentru consultări publice.

Potrivit Bizlaw.md, Codul cuprinde norme de deontologie profesională și de disciplină obligatorii pentru angajații CNA, scopul cărora constă în sporirea responsabilității profesionale, precum și informarea publicului privind conduita profesională a colaboratorilor Centrului.

Potrivit Codului, angajații CNA trebuie să respecte legea, jurământul depus și disciplina de serviciu; să nu folosească funcția în interese personale sau să condiționeze recompense pentru activitatea exercitată; să execute ordinele superiorilor, având dreptul să refuze executarea celor vădit ilegale etc.

Comunicarea angajaților CNA cu reprezentanții mass-media trebuie să aibă loc doar prin redirecționarea solicitărilor către subdiviziunea structurală de informare și comunicare cu mass-media.

În relațiile cu persoanele aflate în custodia statului, angajații CNA vor trebui să respecte aspectele procedurale prevăzute de legislație și să nu depășească perioada de timp strict necesară îndeplinirii scopului acestora; să le comunice drepturile de care beneficiază; să nu admită discrimarea acestora etc.

Codul descrie și relațiile dintre angajații Centrului cu colegii sau persoanele din subordine.

Documentul mai conține prevederi referitoare la asigurare a integrității profesionale și instituționale a angajaților CNA. Aceștia nu trebuie să admită în activitatea lor acte de corupție, de favoritism, influențe necorespunzătoare. Soluționarea stărilor de incompatibilitate, depunerea declarațiilor de avere și respectarea regimurilor cadourilor, vor fi, de asemenea, obligatorii.

Respectarea prevederilor Codului va putea fi pretinsă angajatului Centrului de orice persoană în raporturile sale cu acesta.

Încălcarea prevederilor Codului va atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău