Un nor gros de fum a cuprins capitala Indiei. Poluarea a atins cote uriașe, iar aerul a devenit periculos de respirat

  • 12 Noiembrie 2021 12:10
Un nor gros de fum a cuprins capitala Indiei. Poluarea a atins cote uriașe, iar aerul a devenit periculos de respirat

Calitatea aerului din New Delhi s-a prăbușit din nou, vineri, după ce un strat gros de fum toxic a cuprins capitala indiană, relatează Reuters. Scăderea temperaturilor și a vitezei vântului, dar și arderea de deșeuri agricole în jurul orașului au generat această situație.

Fumul gros a redus puternic vizibilitatea, iar indexul calității aerului a atins 461 pe o scală de la zero la 500, conform agenției pentru controlul poluării din India. Acest nivel de poluare duce la afectarea inclusiv a persoanelor sănătoase și îi va impacta puternic pe cei cu probleme de sănătate.

Concentrația de particule PM 2.5, extrem de otrăvitoare, a ajuns la o medie 329 de micrograme per metru cub de aer, pe parcursul a 24 de ore. PM2.5 este o particulă suficient de mică cât să poată pătrunde în plămâni, să intre în fluxul sangvin și să provoace boli respiratorii grave, inclusiv cancer de plămâni.

„Totul se transformă într-un coșmar. Numărul focurilor care ard este între 3.000 și 5.000 și nu scade”, a spus Gufran Beig, oficial guvernamental care se ocupă de monitorizarea calității aerului în India.

El spune că deși condițiile meteo care au favorizat apariția smog-ului se vor ameliora începând de sâmbătă, calitatea aerului ca rămâne foarte scăzută până în 17 noiembrie. Dacă incendiile continuă, însă, situația se va agrava.

Eforturile autorităților indiene de a opri arderea deșeurilor agricole, o sursă masivă de poluare în timpul iernii, nu au avut prea mare succes, deși au fost cheltuite miliarde de rupii.

New Delhi, categorisită drept cea mai poluată capitală a lumii, se confruntă în fiecare iarnă cu o scădere dramatică a calității aerului, din cauza arderii de deșeuri și de gunoi, emisiilor de carbon produse de vehicule, centralelor pe cărbune și altor emisii de tip industrial.

Locuitorii orașului au îndurat cea mai proastă calitate a aerului din acest an în 5 noiembrie, în timpul festivalului Diwali, la care petrecăreții au aruncat cu petarde în exces și au ridicat nivelul poluării la 463 din 500.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
34,4
Cer senin
Umiditate:14 %
Vint:3,6 m/s
Thu
22
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
23
Arhivă Radio Chișinău