Un muzeu al cărții în memoria scriitorului și cineastului Iacob Burghiu a fost deschis în localitatea sa natală

  • 19 Septembrie 2023 19:03
Un muzeu al cărții în memoria scriitorului și cineastului Iacob Burghiu a fost deschis în localitatea sa natală

În satul Zăicani, raionul Râșcani a fost inaugurat duminică Muzeul Cărții ”Iacob Burghiu. O lacrimă înaripată spre baștină”, în memoria regretatului scriitor și cineast, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de fiul regretatului om de cultură, Constantin Burghiu și Primăria Zăicani. La manifestare au participat ex-președintele Petru Lucinschi, al cărui consilier prezidențial pentru cultură a fost Iacob Burghiu, compozitorul Gheorghe Mustea, scriitorii Ion Hadârcă și Maria Șleahtițchi, Mihai Șleahtițchi, ex-consilier prezidențial, dirijorul Mihail Agafița și formația sa „Select Cvartet”, cineaștii Mihai Poiată, Virgiliu Mărgineanu, Dumitru Olărescu și Mircea Chistrugă, interpreții Anatolie Latîșev, Doina Sulac, Vitalie Dani, Victoria Lîs ș.a.

Potrivit scriitorului și cineastului Mihai Poiată, impresionantul eveniment a devenit posibil datorită lui Constantin Burghiu care a decis să aducă în satul de baștină biblioteca și biroul tatălui său – scriitorul și cineastul Iacob Burghiu – pentru a inaugura aici un Muzeu al cărții.

”A fost o bucurie să cântăm pentru un public însetat de cultură și să fim parte la un eveniment de o înaltă calitate, alături de mari personalități ai neamului! Sincere felicitări Domnului Constantin Burghiu, precum și celor care l-au ajutat, pentru organizare! Este un mare lucru când se întâmplă lucruri frumoase prin țară, mai ales prin satele Moldovei! Bravo!”, a scris cu această ocazie pe rețelele de socializare dirijorul Mihai Agafița.

Iacob Burghiu s-a născut la 3 iulie 1941, în satul Zăicani, raionul Râșcani. A fost actor la Teatrul Dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți (1958-1960) și la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău (1960-1964). După absolvirea Institutului Unional de Cinematografie, a activat în calitate de regizor la Studioul „Moldova-film” (1968-1987). În cinematografie a debutat cu scurtmetrajul „Colinda”, realizat în 1968. Au urmat filmele artistice: „Povârnișul”, „Casă pentru Serafim”, „Nu crede țipătului păsării de noapte”, „Fii fericită, Iulia!” etc. Debutează în 1966 cu volumul „Soarele în cârjă”, după care urmează un șir de cărți de proză și poezie: „Soră lume”, „Spre o mioară”, „Rup spice duminica”, „Soare în cârjă”, „Vânturi solare (de luni până duminică)”, „Cifre romane (pe lespezi de calvar)” etc. S-a stins din viață la 28 iunie 2003.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău