Un monument al Reginei Maria ar urma sa fie ridicat în fața Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău

  • 08 Iulie 2022 13:18
Un monument al Reginei Maria ar urma sa fie ridicat în fața Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău

Un monument al Reginei Maria ar urma sa fie ridicat în fața Liceului „Gheorghe Asachi”, din Chișinău, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ care, în perioada interbelică, a purtat numele Reginei Maria a României.

Monumentul va fi realizat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi și va consta dintr-un postament din piatră de Cosăuți  de doi metri și statuia din bronz de circa patru metri. Asociația Monumentum, care a reabilitat peste 50 de monumente din perioada interbelică,  desfășoară o amplă campanie de strângere de fonduri pentru a edifica monumentul Reginei Maria până în toamnă. 

Pentru ca monumentul Reginei Maria să fie inaugurat până pe 15 octombrie, când se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Familiei Regale ca suverană peste toate teritoriile locuite de români, mai sunt nevoie de circa 45 de mii de euro. Asociația a reușit să colecteze până acum circa cinci mii de euro, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, avocatul Iulian Rusanovschi, inițiatorul proiectului.

”Suntem în premieră într-o astfel de campanie. Celelalte monumente le-am restaurat mult mai ușor, având la fiecare câte un sponsor particular, dar și cu costuri mai mici. Statuile sunt mult mai scumpe. Sperăm ca până săptămâna viitoare să lansăm pagina electronică www.monumetum.md . Ne-am propus să mediatizăm această pagină electronică unde va fi descris amănunțit fiecare aspect și fiecare etapă din edificarea statuii Reginei Maria.”, a declarat Iulian Rusanovschi.

Regina Maria a vizitat de patru ori Basarabia pe care a iubit-o foarte mult, la fel cum a iubit toți românii, remarcându-se însă cel mai mult în Primul Război Mondial, spune Iulian Rusanovschi, care este împătimit de istoria neamului.

”Ce s-a imprimat cel mai mult în conștiința românilor basarabeni a fost grija ei deosebită față de ostașii din Primul Război Mondial. Din poziția sa de Regină a reușit să coboare în tranșee și în spitale, pentru a îngriji militarii ”, a spus Iulian Rusanovschi.

Regina Maria este o personalitate marcantă și bine-cunoscută nu doar în spațiul românesc dar și în cel european, a subliniat istoricul Ion Negrei, președintele comisiei de experți care a ales schița de proiect:

„Regina Maria a fost acea care l-a susținut și însoțit pe Regele Ferdinand, considerat Ferdinand Întregitorul. De numele acestei familii regale este legată Unirea de la 1918. Edificarea unui monument în spațiul basarabean al Reginei ar însemna o recunoaștere a contribuției familiei regale din perioada interbelică la procesul de unificare și consolidare a unității românești”, a precizat Ion Negrei.

Ferdinand și Maria au devenit rege și regină în 1914 și au fost încoronați ca suverani ai României Mari la Alba Iulia, pe 15 octombrie 1922.

Regina Maria a fost principalul consilier al regelui. L-a sfătuit să se alăture Antantei în Primul Război Mondial, ceea ce avea să asigure mai târziu recuperarea provinciilor românești aflate sub ocupație străină.

Persoanele care sunt dispuse să susțină edificarea monumentului Reginei Maria pot dona orice sume de bani la contul bancar:

Asociația Obștească MONUMENTUM

Rep. Moldova, Chișinău, str. Kiev nr. 11

IBAN - MD73 ML00 0000 0225 1434 2027

B.C. MOLDINDCONBANL S.A.

Filiala Ștefan cel Mare”

Pentru orice detalii puteți scrie la adresa de mail [email protected] sau contacta numărul de telefon 079444462.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău