Un moldovean face Tour du Mont Blanc, ca să adune bani pentru fotolii ginecologice, adaptate femeilor cu deficiențe
-
09 Iulie 2018 11:22
Unul dintre motivele din care femeile cu dizabilități din Moldova nu ajung la ginecolog și nu pot avea grijă de sănătatea lor, inclusiv atunci când sunt însărcinate, este lipsa în instituțiile medicale a fotoliilor ginecologice adaptate nevoilor lor.
Andrei Lefter, inginer de profesie, stabilit în Italia, vrea, de fapt, să facă Tour du Mont Blanc în 8 zile și nu în 10 cum fac alți exploratori. A pornit pe drum de munte pentru o cauză nobilă. Și-a propus să parcurgă 170 de kilometri ca să adune 7 mii de euro pentru a cumpăra scaune ginecologice, adaptate femeilor cu dizabilități din Moldova.
Tânărul a început să străbată Mont Blanc pe 29 iunie și urmează să-și încheie escapada duminică, 8 iulie. Deși, nu are pe nimeni dintre apropiați în scaunul cu rotile, Andrei spune că și-a propus să ajute femeile cu dizabilități din Moldova, cărora încă le este limitat accesul la servicii medicale de calitate.
„Mi-am propus să fac Tour du Mont Blanc, pentru că este unul dintre cele mai cunoscute trasee de lungă distanță din Europa. Acesta este parcurs anual de aproximativ 10.000 de oameni. Este un circuit impresionant, care înconjoară Masivul Mont Blanc și traversează 3 țări: Italia, Franța și Elveția. Circuitul se desfășoară, ca altitudine, între 1.000 m și 2.665 m, are 170 de km, adună 10.000 metri de ascensiune și coborâre și se face, în principiu, în 10-11 zile. Eu însă mi-am propus să parcurg această distanță în 8 zile cu un rucsac de 30 kg în spate”, a explicat Andrei.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății dintre cele 62 de Centre de Sănătate din Moldova, doar 46 dispun de un scaun ginecologic adaptat femeilor cu deficiențe fizice. De astfel de scaune este nevoie în raionul Hâncești, Ungheni, Edineț, Briceni, Criuleni, Cahul, Căușeni, Drochia, Ștefan-Vodă, Florești, și Sângerei.
Scaunele ginecologice adaptate persoanelor cu dizabilități trebuie să dispună de un mecanism care ar permite să fie coborât, astfel ca femeile să poată urca pe ele.
Andrei Lefter a reușit să mai adune 1.150 de euro pentru cumpărarea fotoliilor ginecologice, în luna martie, când a făcut un apel pe Facebook ca oamenii să doneze. Suma, spune el, nu-i ajunge însă să cumpere nici măcar un singur scaun de la un furnizor din Moldova. Acum, Andrei vrea să aducă fotoliile din Italia, care împreună cu taxele vamale, va ajunge la 1.500 de euro.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale, în Moldova trăiesc aproximativ 187 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete care au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții.
Chiar dacă Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în acest moment aplicarea acestor norme întârzie și dificultățile pe care le întimpină aceste persoane este o provocare zilnică. Doar jumătate dintre femeile cu dizabilități se adresează la medic pentru servicii legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă. Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze, precum lipsa accesului fizic în instituțiile medicale, atitudinea neprietenoasă sau de acuzare a personalului medical, frica de a nu fi luate în derâdere sau de a fi discriminate atunci când își exprimă dorința de a merge la ginecolog, de a naște un copil, de a-și crea o familie, spun experții Fondului ONU pentru Populație.
Amintim că anul trecut, cu sprijinul Biroului de Cooperare al Elveției, 30 de Centre Prietenoase Tinerilor au fost dotate cu câte un scaun ginecologic, inclusiv adaptat femeilor cu deficiențe. Un singur fotoliu a costat aproximativ 3 mii de euro.
Acum Andrei se află lângă orașul Chamonix-Mont-Blanc din regiunea Ron-Alpi și are 116 kilometri parcurși. El a reușit să adune deja 1.160 de euro. Cei care vor să doneze o pot face prin serviciul Paypal sau pe pagina de Facebook.
Sursa: sanatateinfo.md