Un mistreț radioactiv, identificat în județul Suceava, la 10 km de frontiera cu Ucraina

  • 21 Decembrie 2017 17:38
Un mistreț radioactiv, identificat în județul Suceava, la 10 km de frontiera cu Ucraina

Un mistreț împușcat pe un fond de vânătoare aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, gestionat de Direcția Silvică Suceava, a fost identificat cu depășiri ale nivelului de contaminare radioactivă Cesiu 137 și Cesiu 134, a anunțat, joi, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) - Romsilva, Ciprian Pahonțu.

"Pe raza Direcției Silvice Suceava s-a identificat un mistreț, iar carnea care a fost dusă la analize a ieșit cu depășiri ale nivelului de contaminare radioactivă. Este o noutate pentru noi. Mistrețul a fost recoltat pe un fond de vânătoare, 17 Botuș, gestionat de Ocolul Silvic Breaza, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Acest lucru ne alarmează foarte tare și împreună cu ANSVSA și Garda de Mediu și toate organele abilitate vom luat toate măsurile de rigoare în perioada următoare. Noi am primit abia dimineață raportul și este vorba de o contaminare radioactivă Cesiu 137 și Cesiu 134. Mistrețul a fost împușcat pe un fond de vânătoare și conform reglementărilor în vigoare trebuie să facem analize pe carnea de vânat. Vom lua măsuri suplimentare de analiză și supraveghere", a precizat Pahonțu, citat de Agerpres.

Șeful Romsilva a precizat că din cunoștințele sale este prima dată când silvicultorii s-au întâlnit cu o asemenea situație.

Contaminarea radioactivă Cesiu 137 și Cesiu 134 este de tipul celei de la Cernobîl.

Potrivit documentelor prezentate de șeful Romsilva, exemplarul de mistreț de sex masculin în vârstă de 3 ani, identificat cu crotalia RO 0409416 a fost recolat în zona Lucina de pe fondul de vânătoare Botuș, care se află la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina.

Conform adresei ANSVSA București nr. 27828/13.12.2017, s-au dispus în principal următoarele măsuri: structurile subordonate Ministerului Mediului și Agenția de Protecția Mediului Suceava vor proceda la recoltarea de probe în vederea determinării radioactivității de pe suprafața solului din apă și din aer respectiv de la nivelul plantelor din pajiști și pășuni pentru a identifica sursa de radiații.

De asemenea, se vor identifica împreună cu autoritățile locale zonele contaminate pentru interzicerea pășunatului și a recoltării de masă vegetală și monitorizarea nivelului de contaminare radioactivă de la Centrul de recoltare vânat Sadova din cadrul OS Pojorâta prin recoltare a 10 probe și se vor efectua analizele pentru următorii 100 de mistreți recoltați cu vârsta mai mare de 12 luni, conform programului de control și monitorizare întocmit de DSVSA Suceava.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău