Un militant belarus, șef al unui ONG care îi ajută pe compatrioți săi care au fugit din Belarus din cauza represiunii, a dispărut la Kiev

  • 03 August 2021 08:17
Un militant belarus, șef al unui ONG care îi ajută pe compatrioți săi care au fugit din Belarus din cauza represiunii, a dispărut la Kiev

Un militant belarus, șef al unui ONG care îi ajută pe compatrioți săi care au fugit din Belarus din cauza represiunii, a dispărut luni la Kiev, a indicat organizația sa pe Telegram, notează AFP, potrivit Agerpres.

Vitali Șișov, șeful Casei belaruse în Ucraina, a plecat luni la dimineață să facă jogging la Kiev, dar nu s-a mai întors, a precizat această organizație. El nu a putut fi contactat pe telefonul său mobil, potrivit sursei.

Organizația pentru drepturile omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit prietenilor lui Vitali Șișov, acesta a fost urmărit de "străini" în timp ce făcea jogging.

Potrivit Casei belaruse, poliția și mai mulți voluntari au lansat căutări, inclusiv folosind câini, în zona în care bărbatul făcea jogging, dar până în prezent fără rezultat.

Numeroși belaruși au fugit din țara lor, frecvent în Ucraina, Polonia și Lituania, pe fundalul unei represiuni feroce a oricărei contestări în țara lor, o fostă republică sovietică situată între Rusia și UE și condusă cu o mână de fier din 1994 de președintele Aleksandr Lukașenko.

Afacerea Șișov intervine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia care a declarat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo și amenințată cu repatrierea forțată pentru că a criticat federația națională de specialitate pe rețelele sociale.

Atleta care a primit luni o viză umanitară din partea Poloniei a declarat că se teme că va fi încarcerată dacă se întoarce în țara ei, care a văzut mii de arestări și exilări forțate ale opozanților, precum și lichidarea multor ONG-uri și media independente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău