Un MILION de euro, pentru standarde de calitate europene

  • 26 Mai 2015 16:23
Un MILION de euro, pentru standarde de calitate europene

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova 1,1 milioane de euro, sprijin pentru racordarea standardelor de calitate locale la cele comunitare, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere.

În prezent majoritatea standardelor de calitate sunt moștenite din perioada sovietică, astfel încât unele chiar vin în contradicție cu cele europene, afirmă specialiștii în domeniu.

În Republica Moldova există în prezent peste 23 de mii de standarde pentru diferite produse, majoritatea fiind așa-numitele GOST-uri, standarde de calitate din perioada sovietică. Până la sfârșitul acestui an, autoritățile își propun adoptarea la nivel național a peste 10 mii de standarde europene, a declarat directorul  Institutului Național de Standardizare, Iurie Socol.

„Noi am moștenit un sistem întreg de standarde care erau obligatorii pe timpurile sovietice și care sunt în conflict cu acea legislație europeană care se transpune la noi, în Republica Moldova. Noi depistăm foarte multe exemple: la carne, la fructe”, a declarat Iurie Socol.

Totodată, agenților economici care vor trebui să se conformeze noilor cerințe de calitate le vor fi explicate avantajele aplicării acestora, a adăugat Iurie Socol.

„Standardele europene, spre deosebire de cele sovietice, pun accentul pe eficiența producției sub toate aspectele: pe consumul redus de materie primă, pe eficiența energetică la producere. Acest lucru înseamnă că producția fabricată în Moldova poate fi plasată fără bariere tehnice pe piața europeană, înseamnă și beneficii pentru consumatorii locali”, a constatat Iurie Socol.

Cele mai mari eforturi vor trebui depuse pentru implementarea standardelor europene, a menționat expertul Dumitru Dinu, lider de proiect din partea României, țară care va sprijini Republica Moldova în acest sens.

„Implementarea prin dezvoltarea acelor instituții pe care statul va trebui să le dezvolte, de exemplu, în domeniul supravegherii pieței, sarcină care este, de regulă, obligația statului. Lucrurile acestea vor evolua odată cu evoluția economiei”, a declarat Dumitru Dinu.

Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a subliniat importanța ralierii legislației și practicii la cele europene, în contextul implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Acest lucru va intensifica exporturile pe piața europeană, dar și pe cea mondială, pentru că standardele europene sunt de nivel global”, a declarat Pirkka Tapiola.

Proiectul va fi implementat pe perioada a 24 de luni, cu sprijinul experților din România și Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău