Un guvern clar orientat către România și UE ar compensa orientarea prorusă a lui Igor Dodon (Revista presei)

  • 24 Ianuarie 2018 10:26
Un guvern clar orientat către România și UE ar compensa orientarea prorusă a lui Igor Dodon (Revista presei)

Revista presei din 24 ianuarie 2018

Analistul politic observă în editorialul său din deschide.md că legal, la 30 noiembrie am intrat în an electoral, fiind vorba despre ultimul an de mandat al actualului Legislativ. Potrivit Constituției, data alegerilor poate fi stabilită într-un interval de cel mult trei luni după încheierea mandatului actualului Parlament. Cât despre legea electorală, pentru că suntem deja cu mai puțin de un an înaintea alegerilor generale și pentru că actuala majoritate nu are în intenție modificarea legii votului mixt, viitoarele alegeri se vor desfășura după legea votului mixt. Intrarea în an electoral determină reașezări și strategii pentru toți jucătorii politici. Potrivit lui Iulian Chifu, aici cel puțin trei sunt de luat în considerație pentru a stabili șansele lor la alegeri: socialiștii pro-ruși ai lui Dodon, puterea declarat pro-europeană și opoziția pro-europeană. În fiecare dintre cazuri, lucurile sunt neclare și, în funcție de soluția tehnică adoptată, alegerile pot să arate în forme diferite, avantajând sau nu pe concurentul în cauză sau pe competitorii săi.

Portalul Tribuna afirmă că unul dintre cele mai mari pericole pentru actuala guvernare o reprezintă actuala componență a Comisiei Electorale Centrale, care în mai puțin de doi ani de activitate s-a compromis totalmente, având o imagine sub orice critică. Iar aceasta pune în pericol credibilitatea și corectitudinea viitoarelor alegeri, lucru care poate avea efectul boomerang-ului pentru actuala guvernare. Dacă păstrează în funcție actuala componență a CEC, trebuie să înțeleagă că dă un argument puternic unor forțe politice de a contesta corectitudinea viitoarelor alegeri parlamentare. Cu ce se poate solda aceasta, e greu de spus, dar urmările pot fi imprevizibile. Tribuna nu exclude repetarea scenariului de la 7 aprilie 2009, atunci când toate au pornit de la faptul că, corectitudinea rezultatelor alegerilor a fost pusă la îndoială.

Adevărul scrie că formarea unui guvern clar orientat către România și Europa ar compensa orientarea prorusă a nepopularului președinte moldovean Igor Dodon, recent suspendat temporar din funcție pentru a treia oară prin decizia Curții Constituționale a Moldovei. De aceea, potrivit publicației e de bun augur orice sprijin pentru forțele politice și pentru curentul de opinie pro-România din rândul moldovenilor de peste Prut. Chit că îl placi sau nu pe Traian Băsescu, ești de acord că are o vastă experiență în viața publică și în relațiile internaționale, pe care o poate împărtăși celor care luptă politic pentru o cauză justă. Iar voturile unioniștilor, ajunși la peste 30% în sondajele de opinie de peste Prut, trebuie adunate pentru a constitui și o forță politică, nu doar civică. Acesta este motivul pentru care prima instanță din Republica Moldova care a judecat dosarul retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu nu i-a dat câștig de cauză. Justiția din Republica Moldova este integral obedientă ordinelor venite de la șefii din nomenclatura economico-politică iar aceștia nu vor pe cineva din România să le pună în pericol statutul, conchide Adevărul.

George Simion scrie în Timpul că pericolul care paște înfăptuirea Unirii este un monstru oribil, creat în ultimii 27 de ani de independență a R. Moldova, care nu are leac și căruia nu îi găsesc rival - pericolul cel mai mare suntem chiar noi. Ne-am consumat mult în acești ani. Ne-am pierdut încrederea și speranța. Acum, când tot mai mulți intră în tabăra unioniștilor, când și dușmanii noștri de odinioară ne zic: „Faceți, bre, odată Unirea aia, că ne-am săturat!”, noi nu mai credem în nimic, din păcate, conchide Timpul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău