Un grup de exploratori va porni într-o expediție cu o ambarcațiune din trestie din Marea Neagră până în Egipt

  • 05 Iulie 2019 15:43
Un grup de exploratori va porni într-o expediție cu o ambarcațiune din trestie din Marea Neagră până în Egipt

Un grup de aventurieri urmează să efectueze un voiaj de 3.000 de kilometri cu o ambarcațiune fabricată din trestie pentru a testa o teorie potrivit căreia vechii negustori egipteni au utilizat astfel de vase pentru a naviga până în Marea Neagră, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Un echipaj condus de exploratorul german Dominique Görlitz va pleca luna viitoare din portul Varna de la Marea Neagră traversând Marea Mediterană până în Alexandria.

Ambarcațiunea numită ''Abora IV'' se află în prezent în construcție în orașul Beloslav, iar lucrările sunt efectuate cu ajutorul a doi membri ai grupului etnic Aymara din Bolivia - Fermin Limachi și fiul său, Yuri - care au zburat în Bulgaria pentru a împărtăși experiența lor în lucrul cu acest tip de material fragil.

Potrivit lui Görlitz, istoricul grec Herodot a menționat unele surse mai vechi potrivit cărora vechii egipteni ''au navigat în Marea Neagră pentru a obține materiale prețioase pe care nu le puteau găsi în estul Mediteranei''.

Exploratorul german a subliniat că aceste relatări sunt susținute de descoperirea unor rămășițe de origine egipteană în Marea Neagră.

Alți membri ai grupului Aymara, care trăiesc în zona lacului Titicaca, la mare înălțime în Munții Anzi, au participat la alte expediții Abora către alte destinații și l-au ajutat de asemenea pe scriitorul norvegian Thor Heyerdahl, care a traversat Oceanul Pacific într-o ambarcațiune din lemn de balsa, în 1947, expediție intitulată ''Kon-Tiki'', amintește Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău