Un glonț venit dinspre Rusia a trecut la un milimetru pe lângă tâmpla Republicii Moldova (Revista Presei)
-
22 Octombrie 10:20
„Glonțul Rusiei sau niște concluzii preliminare după referendum” este titlul unui articol semnat de analistul Nicolae Negru pentru Ziarul Național.
Prezența la vot a însemnat mobilizarea electoratul pro-rus. Acesta a prevalat nu numai în raioanele de nord, ci și în cele sudice, inclusiv Leova, Cahul, de pe malul Prutului. Ca să numai vorbim de Autonomia Găgăuză și Taraclia. Proporția electoratului proeuropean la secțiile de votare în unele raioane nordice a fost mai mică chiar decât în secțiile de votare pentru transnistreni, scrie Nicolae Negru.
Propaganda, dezinformarea, demonizarea UE și-au demonstrat eficiența: împotriva integrării europene au votat peste 23 la sută din alegătorii aflați peste hotare, nu numai în Rusia, ci și în Occident.
„Un glonț venit dinspre Rusia a trecut la un milimetru pe lângă tâmpla Republicii Moldova. Urmează celălalt, peste două săptămâni, apoi al treilea – în alegerile parlamentare de anul viitor. Liderii pro-europeni, de la guvernare și din opoziție, trebuie să se întâlnească și să discute o strategie de apărare și de realizare a Pactului pentru Europa”, concluzionează Nicolae Negru.
„Dacă cei peste 100.000 de alegători nu ar fi fost corupți, rezultatul era să fie altul. Adică vreo 8-10% se înscriau altfel în tablou, poate nu votau deloc, poate nu votau împotrivă, poate votau pentru. Cert e că 8-10% de voturi sincere ale unor oameni bine informați ar fi adus o majoritate semeață la referendum și poate Maiei Sandu i-ar fi adus victorie din primul tur. Dar asta nu s-a întâmplat. Rezultatul e altul, și acesta trebuie să devină noul punct zero de la care să pornim ca societate mai departe”, scrie într-o postare directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”, Alina Radu.
„Acum trebuie să ne fie clar că, în timp ce NASA dezvoltă nave cosmice tot mai performante, corupții ticsiți de banii Moscovei evoluează în cumpărarea votanților: se creează carduri, software, aplicații, rute, boți, tehnologii, etc. Acum banii ilegali îți ajung pe mobilul personal laolaltă cu mesajele de dezinformare.
Ce-ar fi să ne spunem că lupta pentru democrație nu are capăt? Că Ucraina dă lupte mai grele și pierderi uriașe, dar nu renunță, că în Georgia e multă luptă, că în Belarus și Rusia democrația e la închisoare, că în unele state europene se clatină pilonii. Că bucuriile personale nu pot dura dacă nu punem umărul la binele comun. Că trebuie să facem în fiecare zi ceva pentru democrația comunitară: să explicăm drepturile, să combatem corupția, să alegem binele, să respingem răul, să ne depășim limitele, să ajungem la oamenii otrăviți și să pornim marele detox, și să nu obosim. Și să nu renunțăm”, concluzionează Alina Radu, în postarea sa de pe Facebook.
„Un scrutin cu multe incertitudini și cu deznodământ dramatic la referendumul proeuropean”, potrivit unui editorial publicat de Veridica.md.
Deși în ziua alegerilor observatorii nu au înregistrat un număr important de fraude care să ducă la denaturarea votului, totuși rezultatele ridică mai multe semne de întrebare.
De exemplu, cum a putut, Victoria Furtună, un procuror cvasianonim cu probleme de integritate, să obțină aproape 4,5%? Cum s-a întâmplat că Irina Vlah, care niciodată nu s-a bucurat de popularitate în afara regiunii autonome găgăuze, să ia 5,4%? Singur, și-a spus cuvântul și propaganda rusă propriu-zis, deopotrivă cu cea orchestrată de la Moscova de către oligarhul fugat, Ilan Șor, împotriva actualei puteri de la Chișinău. Am asistat la o campanie dominată de propagandă antieuropeană și antiguvernare, știri false și dezinformare fără precedent.